Mistä leikataan?

Hallitus väittää tasapainottaneensa julkista taloutta menoleikkauksilla ja veronkorotuksilla. Verot ovat totisesti nousseet, mutta julkisten menojen kasvu jatkuu.

Valtion- ja paikallishallinnon yhteenlasketut kokonaismenot eivät ole pienentyneet kertaakaan 20 vuoteen.

Valtion ja kuntien menot ovat kasvaneet miljarditahtia 20 vuotta. Yksikään hallitus ei ole pitänyt lupaustaan talouden tasapainottamisesta.
Valtion ja kuntien menot ovat kasvaneet miljarditahtia 20 vuotta. Julkiset menot ovat vuodessa yli sata miljardia euroa. Julkista velkaa on myös yli sata miljardia euroa, eli vuosi eteenpäin eletään aina velaksi. Valtionvelan hoitokustannukset lisäävät verotaakkaa, joka pahenee korkojen noustessa. Yksikään hallitus ei ole pitänyt lupaustaan talouden tasapainottamisesta. Lähde: Tilastokeskus, valtionhallinnon ja paikallishallinnon kokonaismenot.

Menojen ja velan kasvulle ei näy loppua tulevinakaan vuosina, jos on uskomista puolueiden vaaliohjelmiin.

SDP lupaa lisää julkisia investointeja ja verokevennyksiä pieni- ja keskituloisille.

Kokoomus aikoo keventää tuloverotusta kaikissa tuloluokissa.

Keskusta lupaa jäädyttää valtion menot reaalisesti vuoden 2014 tasolle, vaikka alkuperäinen taso on jo lisäbudjeteilla ylitetty.

Mikään puolue ei kerro, miten Suomen talouden syöksykierre aiotaan oikaista. Vaalilupaukset ovat täynnä tyhjää puhetta vailla todellisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

Jos veroja kevennetään, niin miten se tehdään – velalla vai säästämällä? Jos säästetään, niin mistä? Jos menot jäädytetään, niin mitkä indeksiautomaatit pysäytetään ensin? Nyt olisi rehellisten poliitikkojen aika astua esiin.