Sijoittaja syöksyy kuplasta kuoppaan

Sijoittamisesta on kirjoitettu melkein yhtä paljon oppaita kuin johtamisesta, mutta harva sijoituskirja avaa sijoittajan sielunelämää niin käytännönläheisesti kuin Terho Puustisen Sijoittaja. Kirja kertoo suomalaiseen talouselämään keskeisesti vaikuttaneen Hannes Kulvikin tarinaa ja avaa hänen ajattelunsa kautta monia sijoittamiseen liittyviä riskejä.

Sijoittajasta tuli mieleen Edwin Lefèvren sata vuotta sitten kirjoittama Reminiscences of a Stock Operator, joka kertoo osakekeinottelija Jesse Livermoren tarinan. Livermore kahmi ja menetti omaisuuksia pörssikuplissa ja -kuopissa. Usein tappiot johtuivat lyhyen aikavälin ahneudesta ja pitkäjänteisyyden puutteesta.

Sijoittajan psykologiasta julkaistuissa teoksissa vedotaan usein erilaisiin tutkimuksiin kuten Daniel Kahnemanin ja Richard Thalerin kirjoissa. Molemmat ovat tunnettuja taloustieteen Nobelisteja ja kirjat äärimmäisen suosittuja. Seppo Saarion ikivihreä pörssiraamattu Miten sijoitan pörssiosakkeisiin lähestyy aihetta tunnuslukujen ja analyysien kautta. On vaihteeksi virkistävää lukea sijoittajatarina, joka perustuu inhimilliseen toimintaan ja ajatteluun – oli sitten kyseessä Jesse Livermore tai Hannes Kulvik.

Kulvik on jo persoonana kiinnostava ja ristiriitainen hahmo, jonka 1980 ja 90-luvulla talouselämää seuranneet varmasti muistavat. Joillekin hän on konna, toisille sankari. Omilla oivalluksillaan omaisuutensa luonut Kulvik pitää nyt huolta muidenkin rahoista ja hakee niille tuottoa. Hän pyrkii näkemään markkinakohinan läpi yritysten ytimeen ja rakentaa salkkunsa sellaisista yhtiöistä, joilla on mahdollisuuksia selvitä sotien ja kriisien läpi.

Terho Puustinen kuvaa mainiosti markkinoiden ja ihmismielen heilahtelua. Kirjan motoksi sopisi hyvin Jukka Pojan laulun sanat: Älä tyri nyt, älä lyö yli nyt. Älä antaudu angstin valtaan.

Markkinat eivät ole pahin vihollisesi. Se olet sinä itse.