Kun energiaviisaus muuttuu tyhmyydeksi

Energiaviisaus tarkoittaa vähemmän hiilipäästöjä ja lisää energiatehokkuutta. EU rahoittaa sadoilla miljardeilla siirtymistä ilmastoystävällisiin teknologioihin, mutta samaan aikaan energiatyhmyys valtaa alaa. Maailma digitalisoituu ja sähkönkulutus moninkertaistuu, mutta mikä on alustatalouden energiatehokkuus ja miten määritellään ympäristöystävällinen investointi?

Sähköautot, ladattavat kaupunkipyörät ja potkulaudat vaikuttavat tutuilta ympäristöystävällisiltä kulkuvälineiltä. Ne ovat liikkuessaan lähes äänettömiä ja päästöttömiä. Tilanne muuttuu, kun lasketaan valmistuksen ja koko elinkaaren synnyttämät päästöt sekä lataukseen tarvittava energia.

Sähköpotkulauta saattaa muuttua ongelmajätteeksi jo parissa kuukaudessa, ja uuden valmistaminen aiheuttaa jälleen päästöjä. Potkulautaonnettomuudet lisäävät yhteiskunnan sairaanhoitokuluja ja tien laitaan jätetyt tuhannet laudat kerätään päivittäin latauspisteisiin dieselkaasuja tupruttavilla pakettiautoilla. Ei vaikuta energiaviisaalta.

Alustatalous nielee energiaa

Lihasvoimalla polkevat ruokalähetit ovat varmasti ympäristön asialla, mutta mikä mahtaa olla Woltin ja muiden palvelualustojen energiatehokkuus? Kaikki nykyaikaiset digipalvelut kuten kryptovaluuttojen louhinta vaativat suuria laskentatehoja ja palvelinkeskuksia, jotka haukkaavat yhtä paljon energiaa kuin maailman lentoliikenne ennen koronapandemiaa.

Joku on laskenut, että Bitcoinin ja Ethereumin louhimiseen eli valmistamiseen tarvittava laskentateho vie vuodessa sähköä kaksi kertaa niin paljon kuin esimerkiksi Ruotsin valtio. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten kryptovaluuttojen ilmastovaikutuksia voitaisiin hillitä EU:ssa ja globaalisti sääntelyllä.

Kryptomaailman kummallisuuksiin liittyy se, että valuuttojen louhinta voi tapahtua käyttäjän tietämättä. Yleensä asialla on hakkeri ja haittaohjelmisto, mutta hiljattain kävi ilmi, että yleisesti käytetty Norton 360 -tietoturvaohjelmisto louhii Ethereumia.

Ohjelmiston ladannut käyttäjä saattaa antaa huomaamattaan luvan virtuaalivaluutan valmistamiseen, koska louhinta tapahtuu koneen ollessa käyttämättömänä. Norton ottaa louhituista tuotoista 15 prosentin provision ja käyttäjän osuus siirtyy Coinbase-palveluussa olevaan lompakkoon. Moninkertainen sähkölasku jää koneen omistajan vastuulle.

Periaatteessa mikä tahansa verkkoon kytketty älylaite sähköautosta jääkaappiin on altis hakkeroinnille tai tarkoitukselliselle väärinkäytölle ja huimalle sähkönsyönnille, jos laitteen energiatehokkuudesta ja -kulutuksesta ei ole tarkkaa tietoa.

Datakeskus lämmönlähteenä

Itä-Siperiassa louhitaan Bitcoinia niin suurella intohimolla, että datakeskuksen hukkalämmöllä lämmitetään taloja. Ministeri Mika Lintilä haluaisi Suomeen lisää energiatehokkuudeltaan heikkoja datakeskuksia, joiden avulla elvytettäisiin alueellisia kaukolämpöverkkoja. Kaukolämpöyhtiöt ovat ahtaalla, kun taloyhtiöt siirtyvät kovaa vauhtia aurinko- ja maalämpöön uusien energiayhteisöjen myötä. Kuinka energiaviisasta mahtaa vanhojen kaukolämpöverkkojen tekohengittäminen olla?

EU kiristää tuotteiden ja palveluiden energiatehokkuusvaatimuksia. Lisäksi vihreinä pidettäville investoinneille laaditaan uudet, taksonomiana tunnetut, kriteerit. Energiaviisaus on EU-päätöksenteossa silti väistynyt politikoinnin tieltä, kun maakaasu on tulossa vihreän energian luokkaan, mutta ydinvoimaa oltiin sulkemassa pois. Saksa ehti tyhmyyksissään ajaa ydinvoiman alas ja joutuu neuvottelemaan kaasutoimituksista Vladimir Putinin kanssa.

Niin kauan, kun datakeskukset, sähköautojen latauspisteet ja kaukolämpöverkot pyörivät fossiilivoimalla, energiaviisaus on retoriikkaa. Euroopan suurin ja saastuttavin hiilivoimala käy Puolassa täydellä teholla vielä ainakin 15 vuotta. Sitä ei vihreä siirtymä kosketa, Kiinaan rakenteilla olevista 200 hiilivoimalasta puhumattakaan.