Nokian maine murusina USA:ssa

Amerikkalaiset pitävät Nokiaa lähinnä älypuhelinhylkiönä. Tämä selviää verkkopalvelu 24/7 WallSt.comin selvityksestä:

Although it is the world’s largest cellphone company, Nokia’s (NYSE: NOK) reputation for the quality of its smartphones is in tatters. The company received the worst possible grades in JD Power’s 2010 Mobile Phone and Smartphone ratings for customer satisfaction for physical design, ease of operation and overall satisfaction. The only smartphone company with worse scores was Palm. According to a recent Brandwatch study, Nokia received the third greatest amount of bad press on Twitter. In Brand Z’s annual rankings, the Nokia name has lost 58% of its value in the last year. Shares of Nokia dropped 20% in 2010.

Nokia maksaa nyt kovaa hintaa takavuosien ylimielisyydestään. Sanelupolitiikka olisi kannattanut muuttaa ajoissa kuuntelupolitiikaksi. Näin olisi syntynyt käyttäjä- ja operaattoriystävällisiä tuotteita.

Viime kesänä tekemäni Ylen Nokia-kolumni päätee edelleen. Stephen Elopilta vie vuosia ennen kuin yrityskulttuuri muuttuu. Tuotepuolella kovimmat odotukset kohdistuvat Meego-käyttöjärjestelmään. Sen on oltava ihan jotain muuta kuin keskinkertainen iPhone-jäljitelmä, jotta Nokian uskottavuus jenkkikuluttajien keskuudessa alkaisi palautua.

Kehittyvillä markkinoilla, etenkin Intiassa, usko Nokiaan on onneksi edelleen vahva. Uutta kilpailijaa puskee silti ovista ja ikkunoista, joten Seppo Elo saa pitää joukkonsa valppaana ja liikkeessä.