”Suomen Pankki on pieni mutta terävä”

Keskisuomalainen kirjoitti pääkirjoituksessaan osuvasti yllä mainitulla otsikolla Suomen Pankista ja sen roolista eurojärjestelmässä. Lehden mielestä pankki voisi edelleen laihduttaa, jotta sen koko vastaisi paremmin tehtäviä:

Suomen Pankin rakenteet ovat edelleen aika turpeat yhteisen rahan aikaan. Vahva pääjohtaja, toimiva esikunta ja kunnollinen tutkimuspuoli riittänee euroajassa. Muuten Suomen Pankin on jo vihdoin sopeuduttava elämään kohtuukustannuksin.

Pankin henkilöstöä on vähennetty tasaisesti eläköitymisen ja ulkoistamisen kautta, mutta selvää tehtävien priorisointia ei ole tehty. Pääjohtaja Erkki Liikanen on määritellyt, että pankin täytyy kuulua eurojärjestelmän tehokkaimpien joukkoon, mutta mikä on järkevää tehokkuutta, sitä ei ole määritelty.

Liikanen hakee jatkokautta pääjohtajana, joten nyt on hyvä aika mitata hänen saavutuksiaan niin Suomen Pankin operatiivisena johtajana kuin EKP:n neuvoston jäsenenä. Palaan aiheeseen tarkemmin ensi tiistaina Ylen kolumnissani.