Portugali toistaa samaa kaavaa

Portugali näyttää seuraavan Kreikan ja Irlannin jalanjälkiä velkakriisin tiellä. Jopa retoriikka on samanlaista. Ensin avuntarve kiistetäään kokonaan. Sitten kiistetään, että Portugalia olisi kehotettu hakemaan apua. Seuraavaksi kieltäydytään tarjotusta avusta, mutta lopulta otetaan apu vastaan, kun muitakaan vaihtoehtoja ei enää ole.

Portugalin vanavedessä Espanjan valtionlainojen riskilisät takovat ennätyksiä. EKP osti markkinatietojen mukaan Portugalin papereita maanantaina ja sai korot nytkähtämään hitusen alaspäin. Panokset käyvät vähiin, jos Espanja ja Italia liittyvät dominopeliin.

Ei ihme, että talouttaan edes kohtuullisesti hoitaneet pohjoiset euromaat kuten Saksa ja Suomi kammoksuvat ajatusta eurobondeista. Kukapa nyt haluaisi tuhlaajapoikien takuumieheksi. Parempi olisi pistää reunamaat ensin velkajärjestelyyn ja aloittaa todellinen finanssipolitiikan harmonisointi vasta sen jälkeen.

Kreikka on muutenkin useimmin velkojaan laiminlyönyt maa Euroopassa, ellette satu muistamaan. Tämä käy ilmi Carmen Reinhartin ja Kenneth Rogoffin mainiosta kirjasta ”This time is different”