Huh, huh ja mitä nyt?

Nokian pitkään viipynyt ja viivytetty ilmoitus henkilövähennyksistä synnytti helpotuksen huokauksia. Samalla suurin kysymys jäi edelleen vastaamatta. Nokian tulevaisuus on yhden kortin varassa, mutta millaisen?

Miljardiluokan leikkaus vuositason henkilöstökuluissa parantaa mukavasti Nokian tulosta, ainakin hetkellisesti. Tulos kun ei synny leikkaamalla, vaan myymällä. Nokian strategian ja tulevaisuuden kannalta kaikkein ratkaisevinta on, millaisia Windows-puhelimia nokialaiset Suomessa tänä vuonna kehittelevät. Niiden myynti ratkaisee Nokian kohtalon.

Mutta ensin hyvät uutiset. Nokian strategia näyttää nyt selvältä ja henkilötö tietää, mitä on tulossa ja mihin jatkossa panostetaan.

Sitten huonot uutiset. Nokia on uhrannut kaiken yhden kortin varaan. Suunta on selvä, mutta sumussa on aikea suunnistaa. Tulosjulkistuksen yhteydessä Stephen Elop puhui miljardien liikkuvan Nokian ja Microsoftin välillä, kun maksavat toisilleen palkkioita. Miten miljardit vaikuttavat Nokian tulokseen vuonna 2012, se jäi ilmaan. Millaisia myyntitavoitteita ensi vuodelle on asetettu, siitä ei kerrottu mitään? Entä, jos Windows-puhelimen markkinaosuus jämähtää reilusti alle kymmeneen prosenttiin? Mikä on Nokian vaihtoehtoinen strategia? Android?

JK: Heikki Ali-Hokka teki hyvän haastattelun A-plussassa, vaikka ylläolevat kysymykset jäivät auki. Elop puhaltaa hyvin uutta henkeä ja uskoa Nokiaan. Toivotaan, että se muuttuu vielä numeroiksi.