Nokia raotti Microsoft-verhoa

Nokian tulos ja peruspuhelinten myynti ylittivät pohjaan viritetyt odotukset. Samalla saatiin vähän valoa Microsoftin kanssa solmitun sopimuksen hämäryyteen. Molemmat olivat osakkeen kannalta myönteisiä uutisia.

Toimitusjohtaja Stephen Elop ei tarkentanut henkilöstöön kohdistuvien leikkausten määrää, mutta lupasi töitä kaikille ainakin vuoden loppuun. Yhtiöstä tihkuneiden tietojen mukaan Meego-kehittäjille on tosin luvattu oikeita töitä tosin vain syksyyn asti. Kymmenittäin insinöörejä on jo siirtynyt vapaaehtoisesti uutta tutkimuskeskusta Suomeen rakentavan Intelin leipiin.

Jos epävarmuus työntekijöiden keskuudessa jatkuu, niin päivä toi sentään lisävalaistusta Nokian ja Microsoftin yhteistyön teknisiin yksityiskohtiin. Nokian Navteqilla pyyhkii kohtuullisen hyvin ja yhtiö toimittaa kartta- ja paikannuspalvelut Windows Phone -puhelimiin. Uusi Ovi-palvelun 3D-karttaversio on sen verran hieno, että sillä puolella Nokialle uskaltaa luvata menestystä. Lisää kehitys- ja myyntivoimaa Nokia saa sovelluksilleen Microsoftin kanssa yhdessä avattavasta Windows Marketplace -kaupasta.

Rahaa yhteistyössä liikkuu molempiin suuntiin. Nokia maksaa Microsoftille käyttöoikeusmaksuja Windows Phone -alustasta, mutta saa vastaavasti Microsoftilta tuotekehitykseen perustuvia maksuja, joiden arvioidaan nousevan ainakin alkuvuosina miljardeihin. Montako miljardia monessako vuodessa, sitä ei Stephen Elop täsmentänyt. Tältä osin Nokian epämääräinen sijoittajaviestintä sai jatkoa.

Tuloskatsauksen suurin pettymys oli selkeän ohjeistuksen puute loppuvuoden osalta. Ensi vuoden tulosnäkymiä on vaikea edes arvailla. Uusi sarja Nokian WP-älypuhelimia pitäisi kuitenkin olla silloin markkinoilla.