Nilkit eivät vastaa

Onko teillä kokemuksia? Siitä, että sähköpostiviesteihinne ei tule vastausta. Luulin, että ilmiö liittyy brittikulttuuriin, jossa soittopyyntöihin ei vastata, mutta nyt se on levinnyt Suomeen ja sähköposteihin.

Jos sinulta kysytään, miksi et vastaa? Luulisi ihmisen ymmärtävän, että kysyjä odottaa vastausta. Miksi isoissa pörssiyhtiöissäkin on johtajia, jotka kuvittelevat olevansa niin korkealla maailman yläpuolella, että heidän ei tarvitse vaivautua vastaamaan asiallisiin kysymyksiin. Oli sitten kyse osakkeenomistajasta, asiakkaasta tai palveluntarjoasta.

Montako sekunttia vie, jos vastaa, että kiitos viestistä, asia ei ole juuri nyt ajankohtainen tai ohjaa kysyjän eteenpäin. Mitä ajatuksia herättää se, että useampaan viestiin ei tule lainkaan vastausta?

Itse vastaan kaikkiin henkilökohtaisiin viesteihin, jos ne tulevat selkeästi tietyltä ihmiseltä, eivätkä ole automaattisesti luotuja massaposteja.

Muttaessani Lontooseen 1980-luvulla ihmettelin, kun soittopyyntöihin ei tullut vastausta. Se hämmenisi ja toisaalta loukkasi. Mutta poikkeuksiakin on. Virgin-yhtiöiden perustaja Richard Branson kertoo elämäkerrassaan, että hän vastasi usein henkilökohtaisesti lentoyhtiönsä saamiin asiakaspalautteisiin pysyäkseen kärryillä siitä, miten palvelun laatu kehittyy.