Velkapelot taas pinnalla

Pörssikurssit ovat laskussa ja korot nousussa. Luottoluokittaja Standard & Poor´s pisti lisää kierroksia velkapelkoihin muuttamalla Italian luokituksen tulevaisuudennäkymät vakaista negatiivisiksi.

Italiaa vaivaavat saman taudin oireet kuin muitakin Etelä-Euroopan kriisimaita: hidas talouskasvu, nopea velkaantumisvauhti, työmarkkinoiden jäykkyydet ja  suuret julkiset menot.

Espanja on ollut Portugalin jälkeen Italiaa enemmän polttopisteessä, mutta maan on uskottu selviävän kriisistä omin avuin. Espanjassa on laitettu talouden uudistusohjelma käyntiin, mutta hallituspuolueen tappio paikallisvaaleissa on lisännyt poliittisia jännitteitä. Pelkona on, että talouden tervehtymisen kannalta tärkeiden uudistusten läpivienti vaikeutuu entisestään.

One-Year Chart for Italy 10 Year (GBTPGR10:IND)

Vaalitulos ja S&P:n negatiivinen arvioi Italiasta käänsivät valtionlainojen korot reippaaseen nousuun. Italian kymmenvuotisen lainan korko (kuva) lähestyy jälleen viittä prosenttia, mikä on vajaan prosenttiyksikön jäljessä Espanjan maksamaa korkotasoa.

Suomessa käyty keskustelu Portugalin tukemisesta on vain pisara meressä, jos tilanne Italiassa kärjistyy. Italia on Saksan ja Ranskan jälkeen kolmanneksi suurin eurotalous ja sen auttamiseen eivät muiden euromaiden rahkeet enää riittäisi. Lisäksi poliittinen tilanne on kärjistymässä mielenosoituksiksi muuallakin kuin Kreikassa, jonka talous vaatii kaikkein suurimpia uhrauksia huimiin etuihin tottuneilta kansalaisilta.

Kreikkaa voi hyvin pitää Euroopan Swazimaana, jolta rahat ovat käytännössä loppumassa. Swazimaassa valtion menoista puolet on mennyt valtion työntekijöiden palkkoihin ja työttömyys on 40 prosenttia.

Kreikan taudista löytyy samoja piirteitä. Rahapula on ajamassa maata konkurssiin, mutta pääministeri maksaa alaisilleen edelleen 16 kuukausipalkkaa vuodessa, valtionyhtiöiden työntekijöille maksetaan mitä ihmeellisempiä bonuksia arkipäiväisistä asioista kuten ulkotöistä ja käsienpesusta, tappiolliset valtionyhtiöt työllistävät yhä noin neljänneksen työvoimasta ja eläkkeiden maksu jatkuu myös kuolleen virkamiehen lapsille.

Kreikan taudin oireita löytyy enemmän täältä. Vastaavia oireita on havaittu kaikissa yli varojensa eläneissä kriisimaissa, mutta saavutetuista eduista on tunnetusti vaikea luopua.