Kreikkalainen kirpputori

Ateenan Akropolis
Akropolis on mittaamattoman arvokas, mutta ostajaa on vaikea löytää.

Kreikalla on paljon myytävää omaisuutta, mutta vähän ostajia. Parempi vaihtoehto olisi ottaa Kreikka Euroopan keskuspankin holhoukseen ja koko kansallisvarallisuus velkojen vakuudeksi. Nykyiset Kreikan velat vaihdettaisiin uusiin EKP:n liikkeelle laskemiin eurobondeihin.

Wall Street Journal luettelee pitkän listan omaisuutta, jota Kreikka voisi myydä aina matkustajakoneista, rautateistä ja lentokentistä aina maanteihin ja aurinkorantoihin. Myytävää Kreikalla varmasti riittää, mutta kirpputoreilla tavara ei yleensä paljon maksa.

Kreikan ajaminen omaisuuden pakkomyyntiin olisi iso virhe sekä velkojien että kreikkalaisten kannalta. Omaisuudesta saataisiin vain murto-osa sen todellisesta arvosta. Parempi ratkaisu olisi ottaa omaisuus Euroopan keskuspankin haltuun. EKP voisi myydä sitä vähitelleen, kun markkinatilanne paranee.

Omaisuuden vastapainoksi EKP ostaisi markkinoilta kaikki Kreikan velkapaperit ja laskisi liikkeelle uusia pitkäaikaisia velkakirjoja operaation rahoittamiseksi. EKP:n ostotarjouksessa Kreikan velasta ei maksettaisi täyttää hintaa, vaan 60-70 prosenttia, jolloin kaikki sijoittajat joutuisivat kantamaan osan tappioista.

Jos omaisuuden myynti tuottaisi myöhemmin voittoa, rahat palautettaisiin aiempien sijoitusten ja tappioiden suhteessa sijoittajille. Kuulostaisi ihan hallitulta velkasaneeraukselta, mutta kreikkalaiset tuskin tähänkään suostuisivat. Lisäksi ongelmana on Kreikan epäselvä maarekisteri ja omistusoikeudet. Oikean omistajan varmistaminen voi kestää vuosia.