Velkaa – ei osakkeita

Hallituksen ministerit muistuttavat kreikkalaisia – paljon velkaa ja vähän omaisuutta. Ei ihme, ettei asuntolainojen korkovähennystä tohdita leikata kunnolla, saati osakesäästämistä kannustaa.

Kauppalehden mukaan uuden hallituksen ministereillä on kevyet osakesalkut. Vain neljä ministeriä voi sanoa olevansa edes jonkinlaisia osakesäästäjiä. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ei omista laisinkaan osakkeita, mutta velkaa on Helsingin Sanomien mukaan 200 000 euroa.

Liekö ministerien oma rahatilanne vaikuttanut hallituksen talouspolitiikkaan, sillä osakesäästäjille ei kannustusta heru. Sen sijaan velkaantumisen suosiminen jatkuu, koska asuntolainan hoitokulujen verovähennystä ei tohdittu leikata kuin hitusen ja hitaalla aikataululla.

Hallituksen ainoa ”piensijoittaja” on maa- ja metsätalousminsteri Jari Koskinen (kok), jonka osakesalkun arvo on varsin vaatimaton eli noin 13 495 euroa. Velkaisin ja toisaalta myös säästäväisin on EU-ministeri Alexander Stubb, jolla on asuntolainaa huikeat 750 000 euroa ja eläkesäästöjä noin 90 000 euroa.

Osakesäästäjiksi voidaan lukea myös puolustusministeri Stefan Wallin (rkp) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), joiden salkun arvo jää alle 10 000 euron.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) on sijottanut Nordean rahasto-osuuksiin ja Lauri Ihalainen (sdp) on pitänyt puhelinosakkeen vaihtokaupassa saamansa Elisan osakkeet.

Stubbin ohella hallituksen velkaisin ministeri on  peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) yli 500 000 euron lainapotilla. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisella on velkaa 300 000 euroa.

Kansantalouden kannalta olisi ollut ehdottoman tärkeää rohkaista kansalaisia huolehtimaan paremmin taloudellisesta tulevaisuudestaan. Velkaantumista pitäisi kurittaa ja säästämistä kannustaa.

Asuntolainojen vähennysoikeudesta olisi pitänyt luopua jo edellisen hallituksen aikana nousukaudella. Vastaavasti muutaman tuhannen euron osinkotuloja ei pitäisi verottaa lainkaan, jotta omaehtoinen eläkesäästäminen vauhdittuisi. PS-tilien suosio ei ainakaan päätä huimaa, vai moniko teistä on sellaisen jo avannut?