Finanssikriisi vol. 2

Rahamarkkinoilla alkaa näkyä samoja merkkejä kuin syksyllä 2008 juuri ennen Lehman Brothersin konkurssia. Pankkien välinen luottamus on vähissä ja lainanotto Euroopan keskuspankista kasvussa. Pankit eivät lainaa toisilleen, eivätkä pian muillekaan.

Luottolaman enteitä on ilmassa, ja sijoittajien pelko on palannut markkinoille. Pankkiosakkeista halutaan eroon jo lähes yhtä kiivaasti kuin finanssikriisin alla. EKP joutui tällä viikolla lainaamaan nimeltä mainitsemattomalle suurpankille 500 miljoonaa dollaria, koska keneltäkään muulta lyhytaikaista lainaa ei enää saanut yhtä hyvillä ehdoilla. Europankkien dollaritalletukset Yhdysvalloissa hupenevat myös kovaa vauhtia, kun ne varautuvat istumaan rahojensa päällä ja tasoittelemaan mahdollisia luottotappioita.

Pankkien välistä luottamusta rasittaa myös euromaiden venkoilu Kreikan vakuuksien kanssa. Kukaan ei tiedä oikeasti, mitä tarkalleen ottaen on päätetty, vai onko mitään. Päättämättömyys lietsoo epävarmuutta, joka pahimmillaan johtaa itseaiheutettuun paniikkiin. Pahiten kärsivät pankit, joilla on saatavia euroalueen kriisimaista.

Jos pankit lopettavat keskinäisen vakuudettoman lyhytaikaisen luotonannon, rahoitusjärjestelmää uhkaa samankaltainen pysähtyminen kuin syksyllä 2008. Silloin myös yritysrahoitus seisahtuu ja maailmankauppa ajautuu taantumaan. Sijoittajat hinnoittelevat tätä vaihtoehtoa osakemarkkinoilla.

EKP on pankkien viimeinen oljenkorsi rahoituksen saamisessa. Siihen tarrautuivat myös islantilaiset pankit ennen kaatumistaan Lehman Brothersin konkurssin alla.