Optimisti viran puolesta

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke puhui osakemarkkinat nousuun vuotuisessa keskuspankkiirien kokoontumisessa. Bernanke ei sanonut mitään uutta, mutta oli viran puolesta optimisti kuten ennenkin.

Ben S. Bernanke
Ben Bernanken aseet talouskasvun vauhdittamiseen ovat vähissä.

Osakemarkkinoiden piristymistä on selitetty Ben Bernanken esiintymisellä Wyomingin Jackson Holessa, mihin maailman eturivin ekonomistit ja keskuspankkiirit kokoontuvat joka syksy pohtimaan talouden tilaa. Bernankelta odotettiin uusia aseita talouskasvun vauhdittamiseen, mutta niitä ei nähty. Sen sijaan hän kertoi odottavansa kasvulukujen ja työllisyyden kehittyvän vähitellen parempaan suuntaan.

Sama viesti on kuultu Bernankelta usein aiemminkin vuosien 2008-2009 finanssikriisin jälkeen. Vuoden 2009 lopulla hän sanoi, että monet tekijät puhuvat kasvun jatkumisen puolesta:

A number of factors support the view that the recovery will continue next year.

Kasvu ei toteutunut odotusten mukaan, mutta marraskuussa 2010 Bernanke oli edelleen optimisti:

Although we project that economic growth will pick up and unemployment decline somewhat in the coming year, progress thus far has been disappointingly slow.

Ja edelleen Jackson Holessa Bernanke lupasi, että kasvua tulee, kun aika kuluu:

It may take some time, but we can reasonably expect to see a return to growth rates and employment levels consistent with those underlying fundamentals.

Bernanken optimism ei ole horjunut, vaikka keskuspankki Fed on joutunut jälleen tänä vuonna alentamaan kasvuennusteitaan. Huhtikuussa Fed laski ennustettaan Yhdysvaltain talouskasvusta ja uudestaan taas kesäkuussa. Osakekurssien nousussa taitaa olla samankaltaista toiveajattelua kuin Bernanken puheissa tai ehkä moni sijoittaja on päättänyt vain lähteä pohjaongelle.

Keskuspankin keinot talouskasvun piristämiseen ovat vähissä. Korko on käytännössä nollassa, eikä rahan määrän lisääminen velkakirjaostoilla ole auttanut. Raha ei liiku, koska luottamus talouteen on hukassa. Yritykset ja kotitaloudet säästävät ennemmin kuin kuluttavat. Kuten Bernanke sanoo, ottaa aikansa ennen kuin tilanne normalisoituu. Mutta kuinka kauan se kestää?