Dominopeli voi alkaa alusta

EU-johtajien vakuuttelu Kreikan velkaongelman ratkaisemisesta ei vakuuta. Itse asiassa ratkaisun ytimessä väijyy uuden dominopelin alku. Kun Kreikan velkoja annetaan anteeksi, mikä tahansa ylivelkaantunut EU-maa voi pian vaatia samaa kohtelua.

Ja velkaisia maita riittää. Business Week on piirtänyt havainnollisen kuvan siitä, kuinka velkaisia maat ovat, kun julkisen velkan päälle lasketaan yksityiset velat. Yllätys, yllätys, velkaisin maa on Englanti, joka on suurella innolla ilkkunut euromaiden ongelmille. Kuvan prosenttiluku kuvaa velan määrää suhteessa kansakunnan kokonaistuotantoon.

Mitä, jos Espanja, Ranska tai Italia alkaa vaatia velkojensa anteeksiantamista?

Pankkien pääomittamiseen liittyy toinen iso ongelma. Pankkien omistajat tuskin ovat halukkaita sijoittamaan pankkeihin lisää rahaa, kun ne tietävät, että tappioita on tulossa. Musta-Pekka siirretään aika nopeasti jälleen veronmaksajan käteen.