Lumiat ja Nokian seuraava miljardi

Nokia esitteli Lontoossa kaksi uutta Windows-puhelintaan sekä neljä mallia, joilla se lähtee tavoittelemaan seuraavaa miljardia asiakasta nopeasti kasvavilta markkinoilta Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Nokian N9 malliin perustuva Lumia 800 haastaa Applen, Lumia 710 halvemmat älypuhelimet.

Lumia toi valoa Nokian tulevaisuuteen.

Nokia WP ei herättänyt suurta hämmästystä ja innostusta, koska puhelinten ulkonäkö sekä suurin osa teknisistä ominaisuuksista oli vuodettu julki jo etukäteen. Kaiken kaikkiaan Nokialla oli esittää vain muutamia sellaisia etuja, joita muut Windows-valmistajat eivät saisi. Ne liittyvät lähinnä musiikin, urheilun ja julkisen liikenteen seuraamiseen. Muina Nokian vahvuuksina voitaneen pitää muotoilua, radiotekniikkaa, kameraa ja navigointia.

Applen haastajaksi Lumiasta varmasti on, mutta nyt sillä on jo kova kiire päästä myyntiin. Toimitusjohtaja Stephen Elop lupasi, että Lumiat tuodaan aluksi kuudelle markkina-alueelle. Jos Lumiat ehtivät kunnolla jakeluun ennen joulua, sillä on iso vaikutus Nokian loppuvuoden tulokseen.

Nokian kehittyville markkinoille suunnattu Asha tarkoittaa toivoa ja sitä Nokia hakee tavoittelemaltaan seuraavalta miljardilta käyttäjältä, jotka se aikoo yhdistää internettiin. Nokian Symbian-käyttöjärjestelmään perustuvat Asha-mallit esitteli Meksikossa kasvanut markkinointijohtaja Blanca Juti, joka eläytyi esityksessään kehittyvien markkinoiden käyttäjiin. Symbian-puhelinten suurimmaksi myyntivaltiksi odotetaan aggressiivista hinnoittelua. Halvimmat Ashat maksavat 60 euroa.

Ensimmäiset Lumiat on pakattu Salossa ja ne tulevat myyntiin marraskuun aikana Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Espanjassa ja Englannissa. Lumia 800 maksaa 420 euroa.

Uskoni Nokiaan palasi ja vahvistui Nokia Worldin ansiosta. Odotukset oli viritetty äärimmilleen, mutta Nokia pystyi ensimmäistä kertaa vuosikausiin vastaamaan niihin. Vasta myyntiluvut kertovat onko Nokia onnistunut kääntämään suuntansa.