EKP odottaa taantumaa

Euroopan keskuspankki odottaa euroalueen ajautuvan ensi vuonna taantumaan. Sitä ja luottolamaa EKP torjuu alentamalla ohjauskorkoa ja helpottamalla pankkien rahoitusta. Mitään ihmelääkettä pääjohtaja Mario Draghi ei markkinoille pysty tarjoamaan.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ei halua pelastaa euroalueen velkamaita keskuspankkirahalla.

Ohjauskoron lasku yhteen prosenttiin oli odotettu päätös, samoin EKP:n pitkäaikaisen rahoituksen ulottaminen vuodesta kolmeen vuoteen. Lisäksi EKP keventää lainojensa vakuusvaatimuksia. Kaikkien näiden toimenpiteiden pitäisi yhdessä torjua luottolamaa, jonka on pelätty kuristavan talouden elinvoimaa.

EKP:n ekonomistit ennustavat euroalueen talouskasvun painuvan ensi vuonna pahimmillaan lievästi miinukselle eli taantuma olisi silloin tosiasia. Inflaatio pysyy ennusteen mukaan vielä useamman kuukauden EKP:n tavoitearvon eli kahden prosentin yläpuolella, mutta painuu kasvun hidastuessa vähitellen sen alle.

Euroopassa ei ole pula rahasta, vaan luottamuksesta kuten 2008, jolloin pankit eivät enää uskaltaneet lainata rahaa toisilleen. Nyt sitä ei uskalleta lainata enää edes valtioille, vaan suurin osa lainarahasta palaa jatkuvasti EKP:n tileille. EKP yrittää pakottaa rahan takaisin kiertoon ja talouden sitä kautta nousuun. Valtioiden velkakriisiä se ei ratkaise, eikä Draghilla ollut siihen mitään uusia ratkaisuja. Ne pitää löytää poliittisella tasolla EU-johtajien huippukokouksessa, jossa keskeistä olisi löytää keino saada velkakierre vihdoin poikki.

Draghi pitää edelleen tiukasti kiinni EU:n perussopimuksesta, jonka mukaan EKP:n päätehtävä on hintavakaus, ei valtioiden velan rahoittaminen. EKP:ltä ei siis ole tulossa pikaista apua velkakriisin kanssa kamppaileville hallituksille.