Italia hyötyi EKP:n lainoista

Euroopan keskuspankin avaama lainahana tuottaa tuloksia. Italia sai kaupattua tällä viikolla valtionlainoja lähes 20 miljardin euron edestä ja lyhytaikaisten lainojen korko laski selvästi.

EKP lainasi viime viikolla halukkaille liikepankeille yhteensä lähes 500 miljardia euroa kolmeksi vuodeksi yhden prosentin korolla. Tällä viikolla pankit ovat pystyneet sijoittamaan samaa rahaa 3-7 prosentin tuotolla Italian eripituisiin velkapapereihin. Suomalaisille pankeille EKP:n laina ei kelvannut, vaikka sillä olisi voinut tehdä helppoa rahaa. Noin 500 muuta pankkia tarttui tilaisuuteen.

Raha liikkuu EKP:n toiveiden mukaisesti, sillä keskuspankki on itse moneen otteeseen kieltäytynyt ostamasta kriisimaiden velkapapereita muuten kuin jälkimarkkinoilta ja silloinkin rajoitetusti. EKP:n lainat auttavat nyt Italiaa ja Espanjaa saamaan velkojaan kaupaksi ja hillitsemään korkotason nousua. Italian kymmenvuotisen lainan korko jäi kuitenkin edelleen seitsemän prosentin tasolle.

Todellinen testi EKP:n politiikan toimivuudesta nähdään alkuvuodesta, kun Italia ja Espanja joutuvat uusimaan lainojaan kymmenien miljardien arvosta. Toistaiseksi halvan rahan pumppaaminen pankkien kautta valtionlainoihin näyttäisi toimivan ja rahoittavan rahoitusmarkkinoita. Seuraavaksi odotetaan molemmilta mailta isojen budjettileikkausten toimeenpanoa ja talouskasvua tukevia uudistuksia kuten työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä ja yritystoimintaa tukevia veroratkaisuja.

Euro on heikentynyt dollariin nähden, mutta on edelleen kymmenen vuoden keskitasolla.

Toinen hyvä uutinen uuteen vuoteen lähdettäessä on euron heikkeneminen. Euron dollarihinta on pudonnut puolessa vuodessa lähes 15 prosenttia, mutta euron arvosta on turha kenenkään kantaa huolta. Euron arvon lasku tukee eurooppalaista vientiä, eikä inflaatiosta juuri nyt ole pelkoa. Euro on itse asiassa Yhdysvaltain dollariin nähden kymmenen vuoden keskiarvokurssissa eli yksi euro maksaa 1,28 dollaria.