VR:n johdolla väärät mittarit

VR:n asioihin keskittynyt vuotosivusto VRleaks nosti keskusteluun yhtiön johdon palkitsemisen. Keskeisenä bonusmittarina käytetään liikevoittoa. Valtio ei näytä oppineen mitään Fortumin optiokohusta.

VRleaks keräsi muutamassa päivässä tuhansia lukijoita, eikä ihme, sillä kansaa kiinnostaa, mitä julkisuuden polttopisteessä jatkuvasti olevassa yhtiössä tapahtuu. Sivuston ensimmäisiin paljastuksiin kuuluvat yhtiön ilmapiiritutkimuksen heikot luvut sekä johdon palkinta.

Ei ole yllätys, että työilmapiiri kansan parjaamassa yhtiössä on surkea. Suurempi yllätys on, että VR:n ylimmän johdon palkinta perustuu liikevoiton kasvuun. Mitä mieltä on palkita monopoliyhtiön johtoa vain liikevoitosta?

VR:n johto pystyy halutessaan näyttämään millaista voittoa tahansa siirtelemällä omaisuutta yhtiöstä toiseen, tekemällä varauksia yhtenä vuonna ja purkamalla niitä toisena tai kirjaamalla merkittäviä tuotekehitys- ja muita kuluja taseeseen. Vaihtoehtoja kyllä riittää.

Valtio ei omistajana näytä oppineen mitään liikkeenjohdosta sitten Fortumin optioiden. Fortumin johto  kuittasi löperön optio-ohjelman perusteella kymmenien miljoonien eurojen optiotulot. Mikael Lilius sai Fortumissa paljon hyvää aikaan, mutta koko johtokaartin tähtitieteelliset palkkiot eivät perustuneet henkilöiden saavuttamiin tuloksiin tai yhtiön menestykseen, vaan lähinnä sähkön markkinahinnan nousuun. Kaikista Fortumin johtajista viestintää myöten tuli miljonäärejä.

Mitkä sitten olisivat VR:n johdon osaamisen todelliset mittarit? Tärkeimpiä mittareita olisivat asiakastyytyväisyys ja junien pysyminen aikataulussa. Vasta sen jälkeen kannattaisi ottaa mukaan taloudelliset mittarit kuten pääoman käytön tehokkuus ja kulujen hallinta.

VRleaks ei varmasti jää ainoaksi sivustoksi, joka pureutuu valtiojohtoisten yhtiöiden hallinnointiin ja työilmapiiriin. Avoimuus on hyvä asia ja voi parantaa sekä johtamista että ilmapiiriä. Sen sijaan, että VRleaks yritettäisiin vaientaa, VR:n toimitusjohtajan Mikael Aron kannattaisi aloittaa avoin keskustelu yhtiötä vaivaavista ongelmista.