Eurokriisissä suvantovaihe

Euroopan velkakriisissä eletään suvantovaihetta. Italia ja Espanja saivat lainojaan hyvin kaupaksi ja pitkien valtionlainojen korot olivat laskussa. Euroopan keskuspankki piti ohjauskoron yhdessä prosentissa ja uskoo rahan alkavan vähitellen liikkua.

Italian ja Espanjan kymmenvuotisten lainojen korot olivat torstaina reippaassa laskussa. Italian korko laski hieman enemmän.

Espanja kauppasi lainojaan kymmenellä miljardilla eurolla selvästi matalammalla korolla kuin aikaisemmin. Rohkaisevaa on, että laina-ajat ulottuvat vuosiin 2015 ja 2016 eli pidemmälle kuin EKP:n tarjoama kolmivuotinen matalakorkoinen rahoitus. Luottamus rahoitusmarkkinoilla näyttää ainakin hetkellisesti vahvistuneen.

Italia sai kaupaksi lainoja 12 miljardin euron edestä, ja samalla tavalla korot laskivat tuntuvasti. Italia jatkaa huutokauppojaan jälleen perjantaina.

Rahoitusmarkkinoiden kriisin tilapäinen helpottuminen antaa EKP:lle hieman tilaa hengittää. Luotonannon laajentaminen ja laina-aikojen pidentäminen näyttävät vakauttavan tilannetta. Italiassa ja Espanjassa poliitikot ovat ryhtyneet tosissaan pistämään taloutta kuntoon.

Sen sijaan Kreikka on edelleen kysymysmerkki. Sen tie kohti tasapainoa näyttää yhtä kivikkoiselta kuin ennenkin. Irlannissa pidetään mahdollisena, että maan pankit tarvitsevat uuden hätäapupaketin EU:lta.

Toivottavasti Ranska ja Saksa eivät uusilla ehdotuksillaan pilaa orastavaa luottamusta. Puheet rahoitusmarkkinaverosta ovat vaarallista populismia, jolla ei ole mitään tekemistä velkakriisin ratkaisemisen kanssa. Veropuheilla saadaan raha liikkumaan pois euroalueelta, kun virran pitäisi kulkea juuri toiseen suuntaan.