Nokian kurssi kääntyy

Nokian arvon määrittyy uutisvetoisella arpapelillä.  Barcelonan messut pyyhkäisivät osakkeesta kymmenen prosenttia, mutta iso laiva kääntyy hitaasti.

Nokian monsteripuhelin 808 todistaa Nokian pysyvän teknisen kehityksen eturintamassa.

Nokian esiintymiseltä Barcelonan mobiilimessuilla odotettiin paljon, sillä toimitusjohtaja Stephen Elop hehkutti tilaisuutta vahvasti etukäteen. Se näkyi reippaana kurssinousuna. Kun Nokia esitteli uudet tuotteensa, ne vastasivat kyllä odotuksia, mutta yllätys jäi puuttumaan. Osakekurssi laski kymmenen prosenttia. Nokia heikkous ei ole tuotteissa, vaan odotusten hallinnassa.

Markkinoiden on vaikea määritellä Nokia todellista arvoa, koska vanha Symbian-käyttöjärjestelmä sulaa alta nopeammin kuin Windows Phone kasvaa. Epävarmuutta lisäävät Nokian ympäripyöreät lausunnot Lumia-puhelinten myyntimääristä. Yhtiön arvonmääritys perustuu pääasiassa huhuihin ja uutisiin.

Nokian esittelemä 41-megapikselin ”monsterikamerapuhelin” Nokia 808 PureView valittiin Barcelonan parhaaksi puhelimeksi, mutta se ei markkinoita innostanut. Symbian-puhelimena sille ei odoteta kummoistakaan myyntiä, ja jotkut pitivät julkistusta jopa yhtenä Nokian suurimmista virheistä.

Nokia 808 on joka tapauksessa vahva näyttö siitä, mitä tuleman pitää. Kun Nokia saa samanlaisen kameran ja muita uutuuksiaan tuleviin Windows-puhelimiin, markkinat alkavat lämmetä. Lumia valittiin viime syksynä Las Vegasin messujen parhaaksi uutuuspuhelimeksi, joten tuotekehityksessä Nokia on oikealla tiellä. Lisäksi yhtiöltä tulee älypuhelimia vähitellen kaikkiin hintaluokkiin, kun esimerkiksi Apple tarjoaa käytännössä vain yhtä mallia, jonka menestyksen rajat tulevat väistämättä pian vastaan.

Lumian vaatimattomat myyntiluvut – yli miljoona kappaletta parissa kuukaudessa – eivät itse asiassa kalpene iPhonen alkutaipaleelle. Apple myi alle 1,5 miljoonaa iPhonea ensimmäisen puolen vuoden aikana. Nokian Windows-strategian menestys ratkeaa tämän vuoden aikana. Samaan aikaan yhtiö pysyy edelleen houkuttelevana ostokohteena esimerkiksi Facebookille, kuten Forbes kirjoittaa.

Omistan Nokian osakkeita ja odotan niiltä hyvää tuottoa seuraavan 12 kuukauden aikana.