Kun mikään ei riitä

Nokian uudet Lumiat saavat ylistystä ensiarvioissa, mutta julkistus petti markkinat.

Markkinoilla pelätään, että Nokia ei saa lippulaivaansa Lumia 920 -mallia ajoissa myyntiin.

Nokialle on tullut historiallinen taakka markkinoiden pettämisestä. Yhtiö ajaa itsensä kerta toisensa jälkeen ansaan vuotamalla etukäteen uutuudet, jolloin iloisia yllätyksiä ei jää julkistustilaisuuteen.  Tällä kertaa markkinat pettyivät erityisesti siihen, että Nokia ei kertonut, mitkä operaattorit uusia Windows Phone -malleja myyvät, milloin myynti alkaa ja millä hinnalla.

Nokiassa on jo liikaa epävarmuutta ilman uusia kysymyksiä. Siltä vaaditaan paljon enemmän kuin esimerkiksi Applelta, joka on tähän asti saanut ylistystä hyvin vaatimattomistakin uudistuksistaan. Nokian puhelimet ovat ensiarvioiden mukaan hienoja ja pystyvät nyt haastamaan sekä iPhonen että Samsungin.  Viime kädessä kuluttaja ja sitä ennen koko myyntiketju ratkaisevat Nokian kohtalon.

Koekäytössä hyviksi todetut laitteet pitäisi saada myyntiin mahdollisimman pian. Mitä lähemmäs joulua myynnin alkaminen siirtyy, sitä ohuemmaksi Nokian elämänlanka käy. Applen vastaisku tulee ensi viikolla, kun sen odotetaan esittelevän uuden iPhone 5 -mallin. Samsungin vyörytys sekä Android- että WP8-puhelimilla ei tee Nokian elämästä yhtään helpompaa.

Nyt jos koskaan Nokian olisi pitänyt pystyä yllättämään markkinat positiivisesti. Pelkkä hieno puhelin ei riittänyt. Pelko siitä, että uudet Lumiat tulevat markkinoille liian myöhään vain kasvoi. Tästä huolimatta Nokia näytti, että se pystyy edelleen luomaan uutta ja erottumaan kilpailijoista. Huomioarvo pitäisi muuttaa myynniksi.