Nokia yhä shorttaajien suosikki

Uudet Lumiat eivät näytä sijoittajia vakuuttavan. Nokia on yhä ylivoimaisesti eniten lyhyeksi myyty suomalaisosake.

Finanssivalvonta alkoi julkaista lyhyeksi myytyjen suomalaisosakkeiden listaa uuden EU-asetuksen mukaisesti marraskuun alussa. Nokia on yhä shorttaajien suosikki, vaikka yhtiön kolmannen neljänneksen tulos oli odotuksia parempi ja uudet Windows 8 -puhelimet ovat tulossa myyntiin.

Listan perusteella erilaiset riski- ja pääomarahastot ovat myyneet Nokiaa lyhyeksi yli viisi prosenttia yhtiön osakekannasta. Lista kertoo kuitenkin vain osatotuuden, sillä lyhyeksi myynnit julkistetaan vain, jos positio ylittää 0,5 prosenttia yhtiön osakepääomasta. Kun mukaan lasketaan kaikki sijoittajat, eli myös ne, joiden ei ole sijoitusasemaansa tarvinnut julkistaa, lyhyeksi myynnin osuus nousee eri markkina-arvioiden mukaan yli 15 prosenttiin.

Nokian osalta tilanne on säilynyt lähes ennallaan uusien Lumia-mallien julkistamisesta huolimatta. Lyhyeksi myyjät luottavat siihen, että Nokian kurssi laskee edelleen ja sitä vastaan rahastot ovat lainanneet osakkeita myytäväksi.

Jos Nokiasta kuulusi poikkeuksellisen hyviä uutisia, kurssi nousisi voimakkaasti, kun osakelainaajat joutuisivat sulkemaan positioitaan tappioiden välttämiseksi. Juuri tästä syystä Nokian kurssiheilahtelut ovat poikkeuksellisen suuria esimerkiksi tulosjulkistuspäivinä.

Nokian ohella lyhyeksi myyjien suosikkeja ovat Outokumpu, Nokian Renkaat, Stora Enso, UPM, Sanoma, Outotec, Orion ja Metso. Suuret lyhyet positiot tarjoavat hyvän pelipaikan niille, jotka huonojen uutisten sijaan uskovat yhtiöiden yllättävän positiivisesti.