Talvivaara ja sadan miljoonan murhe

Talvivaaran rahat loppuvat ensi keväänä, jos yhtiö ei saa kerättyä uutta pääomaa. Todennäköisin rahoittaja on veronmaksajaa edustava sijoitusyhtiö Solidium.

Talvivaaran markkina-arvo on tänä vuonna romahtanut ympäristöongelmien ja kassanvarojen vähenemisen myötä.

Ympäristökatastrofi ei olisi voinut iskeä Talvivaaraan pahempaan aikaan. Yhtiöllä on raskas velkataakka, eikä tuotantoa saada kunnolla käyntiin ennen kuin kipsisakka-altaan vuoto ja sen aiheuttama ympäristöuhka on kunnolla selvitetty.

Kansainväliset investointipankit arvioivat, että Talvivaara ei selviä ensi kesään asti ilman tuntuvaa lisärahoitusta. JP Morgan laskee tuoreessa analyysissään, että kassavaje repeää lähelle sataa miljoonaa euroa ensi toukokuussa, kun yhtiön 77 miljoonan euron velkakirja lankeaa maksuun. Ruotsalaisen SEB Enskildan osakeanalyysi odottaa Talvivaaralta 200-250 miljoonan euron osakeantia ennen kuin kassa kuivuu ensi kesäkuuhun mennessä.

Miten Talvivaaran sadan miljoonan euron murhe paikataan? Käytännössä yhtiölle on mahdoton antaa järkevää hintaa. Ympäristövahinkojen korvaaminen voi kestää vuosia ja maksaa miljoonia. Tällä hetkellä tulevien vuosien tuotantoarviot ovat enemmän arvauksia ja toisaalta nikkelin markkinahintaa on vaikea ennustaa.

Kansainväliset sijoittajat tuskin koskevat Talvivaaraan edes pitkällä tikulla. Ylivelkaantuneen yhtiön yritysarvo on lähellä nollaa, mutta konkurssiin sitä tuskin päästetään. Päästöt pysyvät parhaiten hallinnassa, jos kaivos pidetään toiminnassa. Samalla työpaikat säilyvät. Liitoksistaan natiseva Suomen hallitus ei konkurssiin liittyvää poliittista riskiä uskalla ottaa.

Suomalainen lottokansa on jo kiiruhtanut ostamaan lisää ”halpoja” Talvivaaran osakkeita. Vielä halvemmalla niitä saattaa saada tulevassa osakeannissa, jossa suurin merkitsijä taitaa olla valtion sijoitusyhtiö Solidium, joka on Pekka Perän jälkeen yhtiön toiseksi suurin omistaja. Pekka Perän ja muiden osakkaiden omistusosuus tulee annissa silloin laimenemaan merkittävästi.

Talvivaaran osakkeilla miljoonia tienannut Perä voi osoittaa uskoaan ja sitoutumistaan Talvivaaran tulevaisuuteen sijoittamalla muutaman miljoonan takaisin yhtiöön. Eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat Solidiumin tavoin hävinneet Talvivaarassa jo kymmeniä miljoonia. Uusien eläkemiljoonien upottaminen ongelmakaivokseen tuskin niitä suuresti houkuttaa.