Elop valoi uskoa omistajiin

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kiitteli yhtiökokouksessa omistajia kärsivällisyydestä ja vakuutti, että yhtiötä viedään parempaan suuntaan.

Toimitusjohtaja Stephen Elop vakuutti yhtiökokouksessa, että Nokia etenee kohti parempaa kannattavuutta.

Toimitusjohtaja Stephen Elop vakuutti yhtiökokouksessa, että Nokia etenee kohti parempaa kannattavuutta.

Nokian yhtiökokous ei johtajia kiitellyt, mutta johto kiitti omistajia. Syytä lepyttelyyn oli, sillä osinkoja ei tänä vuonna jaeta, eikä kurssikehitys suuria riemunkiljahduksia aiheuta. Kohtaamastaan arvostelusta huolimatta toimitusjohtaja Stephen Elop jaksoi pitää hymyn naamallaan ja yritti valaa omistajiin uutta uskoa.

Elopin mukaan valittu Windows Phone -strategia on oikea ja auttaa Nokiaa murtamaan vallitsevan duopolin, jota Samsung ja Apple nyt hallitsevat. Käyttöliittymä ei ole ainoa erottava tekijä, vaan Nokia erottuu muista edukseen Elopin mukaan paremman kamerateknologian, paikkatietopalvelujen, musiikkipalvelun ja langattoman lataamisen sekä muotoilun ansiosta.

Elop tunnusti, että vuoden ensimmäinen neljännes oli vaikea. Yhtenä syynä olivat tuotanto-ongelmat. Nokia ei uskaltanut tilata komponentteja toteutunutta kysyntää vastaavasti, mistä syystä Lumiat loppuivat monin paikoin kesken. Tilanne pitäisi olla nyt parempi, mutta viimeiset tiedot kertovat, että esimerkiksi Yhdysvalloissa Lumian halpamalli 521 olisi myyty heti loppuun Walmartin verkkokaupassa.

Kiinassa Elop lupaa Nokian parantavan asemiaan maan suurimman operaattorin China Mobilen jakeluverkoston avulla. Intiassa Samsungin halpapuhelinten tuomaan haasteeseen vastataan uusilla Asha-malleilla. Lumia-mallistoa hilataan mukaan halvimman hintaluokan älypuhelinmallistoihin, mutta alle sadan euron Lumioita saadaan vielä odottaa.

Nokian suurin ongelma on edelleen, etteivät ihmiset tiedä tuotteista tarpeeksi. Markkinointiin ja hintakilpailukyvyn parantamiseen panostetaan koko ajan enemmän. Elopin mukaan Nokia ei pysty käyttämään markkinointiin sellaisia summia kuin Samsung, joten markkinointi pitää tehdä fiksummin. Tähän mennessä se ei valitettavasti ole tuottanut riittävästi tuloksia.

Tulossa on tukku uusia tuotteita, ei ainostaan alimpiin hintaluokkiin vaan myös markkinoiden yläpäähän. Viikon kuluttua Lontoossa esitellään todennäköisesti Nokia 920 -sarjan seuraavaa sukupolvea. Innokkaimmat fanit odottavat Nokialta lisäksi tablettia tai kännyn ja tabletin välimaastoon asettuvaa phablettia.

Elopin mukaan Nokian yrityskulttuuri on muuttunut huomattavasti. Jos yhtiötä ennen vaivasi ylimielisyys, nyt ollaan liikkeellä haastaja-asenteella. Taistelu- ja yrittäjähenkeen viittasi myös hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa yhtiökokouksen avauspuheessaan, jossa hän muisteli omaa yrittäjähistoriaansa F-Securen perustajana.

Yrittäjähenki näkyy käytännössä esimerkiksi siinä, että Nokian uuden tuotteen kehittämiseen käytetään nykyisen keskimäärin seitsemän kuukautta aiemman 22 kuukauden sijasta. Elop vakuutti, että yhtiössä ollaan tulevaisuuden suhteen innostuneempia kuin koskaan hänen aikanaan. Ehkä viimepäivien kurssinousu heijastaa Elopin omaa innostusta. Toivotaan, että Lontoossa sama henki saataisiin leviämään hieman laajemmalle.