Vakaumus voi tulla kalliiksi

Vahvalla vakaumuksella johtaminen sotkee järjen ja tunteet. Kannattava liiketoiminta on silloin vaarassa.

Luopuuko Suomi suosiolla arktisten alueiden osaamiseen liittyvistä mahdollisuuksista, kuten punavihreät vakaumukselliset ministerit haluavat?
Luopuuko Suomi suosiolla arktisten alueiden osaamiseen liittyvistä mahdollisuuksista, kuten punavihreät vakaumukselliset ministerit haluavat?

”Arktinen alue tarjoaa Suomelle huomattavia mahdollisuuksia. Hallitus edistää suomalaisen osaamisen hyödyntämistä arktisella alueella.”

Näin sanoo hallitusohjelma.

”Valtion uuden jäänmurtokaluston hankinnassa tulee keskittyä Itämeren ympäristön tarpeisiin niin jäämurtamisessa kuin siihen liittyvässä öljyntorjunnassakin, mikä käytännössä sulkee pois uuden kaluston käytön arktisessa offshore-toiminnassa.”

Näin kirjoitti omistajaohjauksesta vastannut ministeri Heidi Hautala ystävilleen Greenpeacessa.

 ”Verorahoilla vain perusjäänmurtoa.”

Näin julistaa liikenneministeri Merja Kyllönen blogissaan.

Ministereiden ja hallitusohjelman välillä on huutava ristiriita, joka ei poistu ministeriä vaihtamalla. Hautalan seuraaja jatkaa todennäköisesti edeltäjänsä vakaumuksellista linjaa, ja Merja Kyllösen vakaumus vaikuttaa yhtä kivettyneeltä.

Arktinen jäänmurto tarjoaa Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää erikoisosaamista alueella, jossa luonnonvaroista kilpaillaan, olipa Suomi mukana tai ei. Miten suomalaisten monitoimimurtajien vetäminen pois arktisilta meriltä edistäisi alueen ympäristön tarpeita paremmin kuin turvallisen työskentelyn varmistaminen paikan päällä?

Hallitusohjelmaa vastustavien ministerien aatteellisen vakaumuksen toteuttaminen johtaisi pikemmin päinvastaiseen tulokseen kuin on toivottu. Valtio jäisi ilman miljoonien tuloja ja Suomi menettäisi tärkeimmän osan arktista osaamistaan. Mahdollisissa vahingonkorvausvastuissa on luotettava sopimusjuridiikan asiantuntijoihin enemmän kuin punavihreisiin ympäristökatastrofilla pelottelijoihin.

Jos valtio ei halua omistaa kannattavaa liiketoimintaa, niin arktinen osaaminen kannattaa listata pörssiin. Sieltä sitä voisi ostaa jokainen, joka uskoo arktisen liiketoiminnan tuoton olevan riskejä suurempaa.