Kukko on nyt lapsille vaaraksi

Kukko on vaaraksi lapsille ja nuorille.

Alkoholimainonnan rajoitukset kiristyivät vuoden alussa. Mitä enemmän sääntelyä, sitä enemmän syntyy kiistaa tulkinnoista ja sitä kalliimmaksi se tulee.

Ennen oli aapiskukko, nyt Laitilan Kukko, ja se on nuorille vaaraksi. Viranomaisten mielestä Kukko on epäsuoraa alkoholimainontaa, joka on nyt kielletty. Kukkoa tai Koffin tuoppeja ei saa näkyä teiden varsilla, eikä muutenkaan paikoissa, joita voi pitää epäsuorana mainontana. Olutrekkojen teippauksista kiistellään parhaillaan.

Kieltoa perustellaan lasten ja nuorten suojelemisella alkoholin haitoilta. Suoran alkoholimainonnan haittavaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia. Mutta kuinka paljon Kukko tai tuopin kuva lisäävät houkutusta alkoholin käyttöön? Mitä muita haittoja tai kustannuksia yhteiskunnalle aiheutuu jatkuvasti kiristyvästä sääntelystä? Näistä asioista sosiaali- ja terveysministeriö ole tiettävästi julkaissut ainuttakaan vaikuttavuusarviota.

Viranomaisten olisi syytä tutkia pikkutarkan mainontakiellon vaikutuksia laajemmin. Nykyaikana tuntuu oudolta määrätä uusia rajoituksia suomalaisille yrittäjille.

Ulkomaisia olutrekkoja kiellot eivät koske, ja verkkomaailman mainontaa Valvira ei pysty torjumaan. Jos nuoria halutaan suojella, niin miksi urheilutapahtumissa kuten taitoluistelukilpailuissa ja jääkiekko-otteluissa tai muissa nuorisolle suunnatuissa tapahtumissa saa mainostaa alkoholia?

Yksityiskohtainen sääntely lisää sekä valvonnan että liiketoiminnan kustannuksia aikana, jolloin julkisia menoja tulisi säästää ja verotuloja kasvattaa. Ehkä taas muutama kuljetusyrittäjä menettää työnsä virolaiselle kilpailijalle.

Valviran 60-sivuisen ohjeen tekemiseen on ainakin käytetty hartaasti aikaa ja verovaroja, sen tulkinnoista ja valvonnan kustannuksista puhumattakaan.

Otetaan pari esimerkkiä:

  • Valvira kielsi Duff-oluen maahantuonnin, koska juoman pakkauksen ulkoasu loi mielikuvan Simpsonit- animaatiosarjasta.
  • Ihmismäisesti käyttäytyvää kettuhahmoa ei saa käyttää siiderimainoksissa, mutta joulupukkia ja tonttuja saa käyttää olutmainoksissa, jos tontut eivät näytä lapsilta, eivätkä tontut kohota tuoppia.
  •  Jääkiekkojoukkueessa alle 18-vuotiaiden pelipaidoissa ei saa olla olutmainoksia, mutta samassa joukkueessa pelaavien täysi-ikäisten peliasuissa saa.