Eurooppa tarvitsee luovaa tuhoa

Google ja Wikipedia tappoivat tietosanakirjakauppiaan. Uber uhkaa takseja ja Airbnb hotelleja. Luova tuho toimii kuluttajan eduksi.

Airbnb edistää luovaa tuhoa.
Airbnb edistää luovaa tuhoa.

Uber murtaa taksimonopoleja ympäri maailmaa. Se välittää autoja niitä tarvitseville ja tehostaa vapaina olevien autojen käyttöä. Uber on jo nyt yrityksenä arvokkaampi kuin maailman suurimmat taksiyhtiöt yhteensä. Autojen välitystä tarjoava mobiilisovellus tuottaa miljardiluokan voitot, mutta asiakkaalle se on silti edullisempi ja nopeampi kuin perinteinen taksi.

Vastaavalla tavalla Airbnb  haastaa hinnoillaan perinteiset hotelliketjut, kun se tuo lyhytaikaisille vuokramarkkinoille vapaina olevia asuntoja. Luovaa tuhoa synnyttävä jakamistalous tehostaa markkinoiden toimintaa ja hyödyttää kuluttajaa.

Vanhat markkinajohtajat pelkäävät uusia palveluja, jotka syövät niiden leipää. Ammattiliitot ja vasemmisto taistelevat jakamistaloutta vastaan. Ne pitävät kilpailun ja sääntelyn vapautumista riistokapitalismina, vaikka hinnat laskevat ja kuluttaja voittaa.

Eurooppa tarvitsisi kiivaasti luovaa tuhoa alalla kuin alalla. Eurokriisissä on keskitytty vanhojen lahojen rakenteiden pönkittämiseen, ei uusien ideoiden tukemiseen. Päättäjät kuuntelevat enemmän vanhan säilyttäjiä kuin uuden luojia. Kreikan ero eurosta synnyttäisi myös luovaa tuhoa.

Deflaatiopelossa piehtarointi on yksi merkki menneen maailman ajattelusta. Uber-maailma aiheuttaa deflaatiota, koska palvelujen ja tuotteiden hinnat laskevat. Polttoainetta, rahaa ja resursseja säästyy, kun myyjä löytää ostajan aiempaa tehokkaammin. Kannattavaa liiketoimintaa syntyy nykyistä halvemmilla hinnoilla. Samalla luodaan uutta työtä enemmän kuin vanhoja työpaikkoja häviää, ja myös syrjäseudut saavat palveluja.

Jakamistalouden välikädet toimivat luovan tuhon vauhdittajina tehostamalla kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Ne ovat eräänlaisia Adam Smithin näkymättömän käden jatkeita, joiden avulla palvelut kohtaavat globaalisti ja paikallisesti.

Sen sijaan, että Eurooppa edistäisi luovaa tuhoa, sitä yritetään pysäyttää. Suomessa Uber ei ole vielä päässyt markkinoille ja Ranskassa taksiliitto onnistui poliitikkojen avulla estämään sen maihinnousun kokonaan. Kauppojen aukiolon rajoittaminen on samanlaista vanhan maailman puolustustaistelua verkkokauppaa vastaan.

Käpertymällä menneisyyteen ja torjumalla tulevaisuuden Eurooppa ei nouse, eikä Suomi. Olen täysin samaa mieltä kuin professori Mika Maliranta, että Suomi nousee vain luovalla tuholla ja markkinatalouden tehokkaalla toiminnalla. Kuka poliitikko ottaisi luovan tuhon edistämisen vakavasti ohjelmaansa?