Liika sääntely tuhoaa talouskasvua

Missä kulkee hyvän ja huonon sääntelyn raja? Sitä on vaikea hahmottaa, mutta liika sääntely tappaa talouskasvua ja työpaikkoja.

Kiristyvä sääntely vie rahaa jokaisen taskusta ja heikentää hyvinvointia.
Kiristyvä sääntely vie rahaa jokaisen taskusta ja heikentää hyvinvointia.

Yhdysvalloissa on tutkittu, että sääntelyn jatkuva lisääminen heikentää merkittävästi tuottavuutta ja talouskasvua. Jos amerikkalainen sääntely olisi jäädytetty vuoden 1949 tasolle, niin Yhdysvaltain talous olisi vuoteen 2011 mennessä kasvanut yli kolme kertaa toteutunutta suuremmaksi.

Kotitalouden tasolla se olisi merkinnyt, että jokaisella amerikkalaisella vauvasta vaariin olisi ollut 125 000 dollaria vuodessa enemmän rahaa käytettävissään. Euroopassa on päädytty samankaltaisiin laskelmiin ennen kaikkea tuottavuusvaikutusten kautta. Ja eurooppalainen sääntelyviidakko on vielä amerikkalaista tiheämpi.

OECD:n aineiston perusteella Suomen talous olisi vuosina 2000-2007 kasvanut kuusi prosenttia reippaammin, jos sääntelyssä olisi noudatettu OECD:n käytäntöjä sen sijaan, että uusia lakeja, määräyksiä, ohjeita ja sääntöjä tuotetaan liukuhihnalta.