Helvetistä paratiisiin

Adam Smith tiesi jo 250 vuotta sitten, että rehti kilpailu kasvattaa kansakunnan varallisuutta enemmän kuin monopolien ja privilegioiden suojelu. Suomalaiset poliitikot eivät ymmärrä sitä vieläkään.

Suomessa uskotaan, että lakien ei tarvitse sopeutua nykyaikaan, vaan nykyaika pakotetaan suomalaiseen lainsäädäntöön. Näin toimi Helsingin käräjäoikeus määrätessään Uber-kuskille sakot ja tuomitessaan hänet menettämään ansionsa valtiolle. Yrittäjyyttä kokeilleen miehen tie helvettiin oli päällystetty hyvillä aikomuksilla.

Lainsäätäjä on kuunnellut tarkasti monopoliaan suojelevaa Taksiliittoa, joka yrittää kaikin keinoin torjua kilpailua ja maailman muuttumista. Adam Smith oli siinäkin oikeassa, että rehti kilpailu edellyttää selkeitä ja oikeudenmukaisia pelisääntöjä. Kaksilla säännöillä ei voi pelata. Uber ja Taksiliitto pitää laittaa samalle viivalle, mikä tarkoittaa monopolin purkamista.

Veroparatiisikeskustelussa on samoja piirteitä kuin taksimonopolin suojelussa. Suomi halutaan eristää maailmasta tiukalla lainsäädännöllä ja valvonnalla sen sijaan, että lakeja ja verotusta yritettäisiin päivittää nykyaikaan.

Harmaan talouden tutkijana profiloitunut Markku Hirvonen on antanut ymmärtää, että Ruotsissa veronkiertoa valvoo yli kymmenkertainen määrä virkamiehiä Suomeen verrattuna. Hirvosen logiikalla jokaiselle suomalaiselle kannattaisi määrätä henkilökohtainen verovalvoja, jotta veronkierto saataisiin kuriin. Hirvosella on ollut tapana suurennella harmaan talouden merkitystä, kuten professori Matti Virén on osoittanut.

Suomen verovaje on yksi pienimpiä

Suomen verottaja toimii itse asiassa varsin tehokkaasti. Suomen verovaje eli lainmukaisen ja todellisen verokertymän välinen ero on yksi maailman pienimpiä, joten puheet valtavasta harmaasta taloudesta tai mittavasta veronkiero-ongelmasta ovat liioittelua. Suomalaiset yritykset ja kansalaiset maksavat veronsa paremmin kuin muualla.

Hyvästä veronmaksuhalukkuudesta huolimatta Suomea voi pitää verohelvettinä, sillä veroaste on yksi maailman korkeimpia ja tuoreen vertailun mukaan Suomi on maailman eniten säännelty yhteiskunta.

Sääntely tappaa yrittäjyyden ja lisää syrjäytymistä

Sääntely haittaa yrittäjyyttä ja työntekoa kuten Uber-esimerkki kertoo. Nuoret eivät saa kesätöitä, koska sääntely vaatii 18-vuoden ikää. Nuoret työttömät pakotetaan syrjäytymään, koska sääntely estää tekemästä töitä työttömyyskorvauksella.

Erään sosiaalipsykologin mielestä työttömyyskorvaukseen liittyvä työvelvoite olisi paras tapa torjua syrjäytymistä, mutta sääntely estää sen. Yhteiskunta pitää nuoret ennemmin työttöminä kuin työn parissa. Sama koskee ikääntyneempiä työttömiä, jotka pakotetaan totaaliseen toimettomuuteen korvauksen menettämisen uhalla.

Esimerkkejä riittää ja lisää syntyy. Jokaista uutta ongelmaa yritetään ratkaista sääntelyä kiristämällä. Näin myös veroparatiisien torjunnassa, vaikka harva erottaa laillisen ja laittoman veroparatiisikytköksen toisistaan. Vasemmistoliitto innostui asiasta niin paljon, että ehdotti verohelvetistä paratiisiin pyrkiville maastapoistumisveroa.

Seuraavaksi tarjotaan ehkä piikkilankaa.

EU luo yhteisiä pelisääntöjä

EU yrittää luoda yhteisiä pelisääntöjä veronkierron estämiseen, mutta historia ei lupaa hyvää. Istuin kymmenisen vuotta sitten rahanpesun estämistä pohtineessa EU:n työryhmässä. Siinä mukana olleet veroparatiiseistaan tunnetut maat kuten Britannia, Hollanti ja Luxemburg eivät pitäneet omia paratiisejaan rahanpesun tai veronkierron kannalta minkäänlaisena ongelmana.

Jos EU epäluuloistani huolimatta onnistuu vuosien päästä ottamaan käyttöön tehokkaat pelisäännöt, niin Bahama, Dubai, Sveitsi ja muut houkuttelevat verosuunnittelijoita joka tapauksessa. Kilpailukykyinen, oikeudenmukainen ja ennustettava verotus sekä vanhanaikaisen sääntelyn purkaminen olisivat paras tapa torjua verovuotoa.

Helvetistä voi tehdä paratiisin veroruuvia löysentämällä. Yhteisö- ja autoveron alennus ovat osoittaneet, että matalampi veroaste voi lisätä verotuottoja enemmän kuin mitä veroalessa lasketaan menetettävän. Esimerkiksi olutveron alentaminen kasvattaisi verokertymää, kun kaljakauppa siirtyisi Tallinnasta veronkiertäjien käsistä kotimaisen verotuksen piiriin.

Ja nuorille pitää tarjota töitä. On mieletöntä osaamisen ja resurssien hukkaamista, että alle 18-vuotiaat työnnetään työmarkkinoiden ulkopuolelle jo kesätyötä etsiessä. Tyttäreni lähti Sveitsiin töihin, kun Suomella ei ollut hänelle mitään annettavaa. Hänen opiskelukavereistaan osa muutti Ruotsiin, Englantiin ja Belgiaan. Paratiisi löytyi muualta kuin Suomesta.