Konkurssi ja kasvutarina

Moniko jaksaa paahtaa täysillä kellon ympäri?

Olen viime vuosina ollut osakkaana ja hallituksen jäsenenä kolmessa yrityksessä. Yksi meni konkurssiin, toisen arvo kymmenkertaistui ja kolmas jatkaa tasaista kasvua. Mitkä tekijät johtavat näin erilaisiin lopputuloksiin? Opetuksia on monia, mutta yritysjohdon näkökulmasta ne voi tiivistää viiteen ydinkohtaan.

  1. Varaudu vaikeuksiin, älä ole liian optimistinen.

Yksi palvelu tai tuote voi saada hyvän vastaanoton ja paljon julkisuutta. Se ei silti takaa yhtiön menestystä. Kuluttajabisneksessä kapea tuotevalikoima on taakka erityisesti, jos tähdätään markkinoiden kalleimpaan kategoriaan. Kassavirta ehtyy, kun kanava on kerran myyty täyteen.

  1. Reagoi nopeasti. Ongelmat eivät ratkea odottamalla.

Jos yrityksen myynti takkuaa ja tulos alkaa taantua, syihin on puututtava viipymättä. Onko vika tuotteessa vai myyjässä? Vaikuttava CV ei kerro vielä mitään ihmisen osaamisesta. Maailmaa kiertänyt jättikonsernin markkinointijohtaja saattaa olla täysin kädetön pienen yhtiön toimitusjohtajana. Start-up -yrittäjät varokaa isojen organisaatioiden kasvatteja. Jos ongelmatapaus sattuu kohdalle, niin nopeasti vaihtoon.

  1. Ota hallittuja riskejä.

Ilman riskiä ei ole kasvua. Riskit pitää mitoittaa yrityksen kantokyvyn mukaan. Nousukauden eväät on laskukaudella nopeasti syöty. Yrityksen tärkein mittari pitkällä tähtäyksellä on terve kassavirta, joka tulee asiakkailta. Ilman sitä ei palkkoja ja laskuja makseta. Järkevä vieraan ja oman pääoman suhde vaihtelee toimialoittain, mutta velka on aina velkaa, vaikka nykyinen korkotaso hämärtää riskien hinnoittelun.

  1. Pidä laskutus ajan tasalla.

Hyväkin yritys ajautuu ongelmiin, jos sen talousraportointi ei ole ajan tasalla. Ennusteita on mahdoton tehdä, kun johto ei tiedä kuinka paljon laskuja lähtee ulos asiakkaille ja kuinka paljon niitä tulee sisään maksettavaksi. Hyvä kirjanpitäjä tai talouspäällikkö on syytä pitää rekrytointilistan kärjessä.

  1. Osoita luottamusta ja arvostusta.

Henkilöstö on joukkue, joka tekee tuloksen. Johdon on jaettava vastuuta ja osoitettava luottamusta ja arvostusta joukkuettaan kohtaan. Vastuu tuo jokaiselle velvollisuuksia, joista kiinni pitämällä luottamus vahvistuu. Kun on luottamusta ja arvostusta, uskalletaan puhua myös ongelmista ja ristiriidoista avoimesti. Se vahvistaa sitoutumista ja velvollisuudentuntoa yhteisiin tavoitteisiin.