Rahapolitiikan munkkilatina

Kirjoitin syksyllä 2008 Suomen Pankin Euro & talous -julkaisuun rahapolitiikan viestinnästä ja sen merkityksestä rahoitusmarkkinoille. Inflaatio-odotusten nostaessa päätään, on taas aika ryhtyä seuraamaan, mitä EKP:n pääjohtaja sanoo korkokokousten jälkeen.

Rahapolitiikan pitäisi olla toimiakseen mahdollisimman läpinäkyvää ja ennustettavaa. EKP ja sen ympärillä kriisitunnelmissa häärineet finanssiministerit ovat synnyttäneet enemmän epävarmuutta kuin vakautta.

Rahapolitiikan kiristäminen tulee aiheuttamaan EKP:n neuvostossa pahoja jännitteitä. Euroalueen reunoilla talous takkuaa, vaikka inflaatio on jo nousussa. EKP:n neuvosto yrittää pitää yllä mielikuvaa, että se tekee päätökset hyvässä hengessä konsensusperiaatteella.

Rahapolitiikka välittyy lyhim­pien korkojen kautta rahoitusmarkkinoille ja vaikuttaa sitä kautta hintoihin ja palkkoihin. Tästä syystä keskuspankkien viestien on oltava selkeitä. Väärälle tulkinnalle ei saisi jättää tilaa. Silti edessämme on taas aika, kun toimittajat ja analyytikot ryhtyvät tulkkaamaan EKP:n munkkilatinaa ja aprikoimaan, mikä sana ennakoi kiristyvää rahapolitiikkaa.

Ennen kriisejä koodisanoja olivat ”vigilance” ja ”strong vigilance”.