Euro ennakoi korkojen nousua

Euron arvo suhteessa dollariin vahvistui, kun EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet piti perinteistä korkokokouksen jälkeistä lehdistötilaisuuttaan Frankfurtissa. Euron vahvistuminen johtui siitä, että Trichet viittasi varovasti mahdollisuuteen inflaation kiihtymisestä. EKP seuraa nyt ”erittäin tarkasti tilannetta”, minkä uskotaan olevan ensimmäinen askel kohti kiristyvää rahapolitiikkaa:

Overall, we see evidence of short-term upward pressure on overall inflation, stemming largely from global commodity prices. While this has not so far affected our assessment that price developments will remain in line with price stability over the policy-relevant horizon, very close monitoring of price developments is warranted.

Vaikka Trichet sanoi uskovansa, että raaka-aineiden hintapaineet helpottavat loppuvuotta kohti, rahamarkkinoilla ryhdyttiin jo hinnoittelemaan tulevia ohjauskoron nostoja.

Euron vahvistuminen on tietysti myrkkyä vasta elpymässä olevalle eurotaloudelle ja vahvaan vetoon päässeen Saksan viennille. Syvästä kuopasta noussut Suomen vientiteollisuus kaipaisi niin ikään halpaa euroa viennin vauhdittajaksi.