Stockmann pesee Goldman Sachsin

Financial Timesin kolumnisti Lucy Kellaway nostaa kolumnissaan Stockmannin liiketoiminnan arvot esimerkiksi investointipankki Goldman Sachsille, jonka maine ryvettyi pahasti finanssikriisin jälkimainingeissa:

Lloyd Blankfein is in need of advice on the principles of business. Fortunately, I have just the man to give it to him: Hannu Penttilä, a Finnish shopkeeper who runs a chain of department stores.

His company, Stockmann, and the mighty Goldman Sachs are rather similar. Both have both been around for 150 years. Both are good at what they do. Yet when it comes to explaining how they conduct themselves, the US bank makes the most horrible hash of it, while the Finnish retailer gets it just right.

Stockmannin kannattaisi tehdä selkeistä ja ymmärrettävistä perusarvoistaan vientituote. Arvojensa kanssa hukassa olevia firmoja maailmassa kyllä riittää.