VR voisi lähteä opintomatkalle Japaniin

Luminen talvi on taas tänä vuonna koetellut junalla matkaavien hermoja. Yle on koonnut oman erikoissivustonsa aiheesta. Olen käyttänyt Pendoliinoa syksyn ja talven aikana kymmenkunta kertaa. Kerran se lähti ajoissa, mutta saapui silloinkin määräasemalle myöhässä. Muiden junien kulku on ollut yhtä takkuista kuin Ylen selvitys kertoo.

VR:n viskaalien kannattaisi ottaa oppia Japanista, joka on yksi maailman tehokkaimmista kansakunnista. Siellä junatkin kulkevat ajoillaan. Kerrotaan, että Japanissa junat ovat keskimäärin myöhässä puoli minuuttia vuodessa, ja myöhästymisissä on huomioitu maanjäristysten, lumimyrskyjen ja rankkasateiden aiheuttamat viivästykset.

Japanin rautateiden ylpeys ovat vuoden 1964 olympialaisiin rakennetut luotijunat. Shinkansen-junat kiitävät 300 kilometrin tuntivauhtia ja tavoitteena on nostaa nopeus aina 500 kilometriin tunnissa. Nopeista junista ja erittäin tiheästä rataverkosta huolimatta onnettomuuksia sattuu hyvin vähän ja junat siis kulkevat täsmälleen aikataulussa.

Ystävälliset virkailijat huolehtivat myös siitä, ettei kukaan jää junasta…