Nokiasoft olisi iso virhe

Nokian toimitusjohtajan Stephen Elopin perjantaiseen puheeseen on ladattu poikkeuksellisen paljon odotuksia. Sijoittajat odottavat isoja uutisia, mikä näkyy osakekurssissa.

Chart forNokia Corporation (NOK)

Amerikkalaiset analyytikot odottavat Nokian liittoutumista Microsoftin tai Googlen Androidin kanssa. Reutersilla levisi jo uutinen Nokian päätöksestä luopua uuden käyttöjärjestelmän MeeGon kehittämisestä. En usko kumpaakaan huhua, ellei Stephen Elop ole sitten Steve Ballmerin ja Bill Gatesin agentti.

Microsoft voi halutessaan ostaa Nokian helposti, mutta se olisi varmasti kuolinisku suomalaisille. Nokiasoft ei pystyisi kilpailemaan Androidin ja Applen kanssa, sillä Windows Mobile on kaikella todennäköisyydellä yhtä huono käyttöjärjestelmä kuin kaikki muutkin Microsoftin tuotteet.

Nokian luopuminen MeeGosta ja siirtyminen Androidiin tuntuu yhtä epätodennäköiseltä. Reutersin uutisessa lienee kyse vain yhden MeeGo-järjestelmään kehitetyn puhelinmallin hyllyttämisestä. MeeGon kehitys on jatkunut täyttä vauhtia ja siitä rakennetaan yhdessä Intelin kanssa seuraavan sukupolven käyttäjäkokemusta Applen ja Androidin haastajaksi.

Nokia on rakentanut omaa ekosysteemiään avoimen lähdekoodin varaan ja tästä strategiasta luopuminen tuntuisi itsemurhalta. Kokonaan uuden alusta uittaminen Nokian tuotantoketjuun veisi sitä paitsi niin pitkään, että yhtiön markkinaosuus ei sitä kestäisi. Ehkä Elop tarkoittikin ”palavalla alustalla” Symbiania, jonka kehittäminen on hidastanut MeeGon valmistumista.

Joka tapauksessa niin sijoittajat kuin Nokian henkilöstö odottavat perjantaita enemmän kuin mitään toista Nokian järjestämää tapahtumaa sitten Jorma Ollilan suuruuden päivien.