Nettikupla poreilee ja kiehuu yli

Amerikkalaisen verkkomedian Huffington Postin siirtyminen AOL:n omistukseen yli 300 miljoonalla eurolla on yksi oire paisuvasta internetkuplasta. Facebookin arvon kipuaminen yli 50 miljardiin dollariin on osa samaa ilmiötä. Seuraavana sijoittajat pinoavat rahojaan Twitterin edessä. Tuoreimmat uutiset arvioivat yhtiön jo 8-10 miljardin dollarin arvoiseksi.

Ja millaisesta yhtiöstä on kyse? Twitterillä on muutama sata työntekijää. Sen arvo on kaksinkertaistunut kuukaudessa, vaikka liiketoiminnan laajudesta tai kannattavuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Viime vuonna Twitter teki tappiota 45 miljoonan dollarin liikevaihdolla.

Vastaavasti tappiollisesta Huffington Postista maksettiin kymmenen kertaa liikevaihdon suuruinen summa. Facebookin on arvioitu yltävän tänä vuonna parin miljardin dollarin liikevaihtoon, josta syntyisi 400 miljoonaa liikevoittoa.  Käynnissä on seuraavan Facebookin metsästys, jossa kannattavuuden sijasta lasketaan käyttäjämääriä.

Tulee mieleen vuosituhannen vaihde ja TJ Group. Yhtiön pääomistajat Jyrki Salminen ja Tuomo Tilman olivat juuri palanneet Evlin järjestämältä markkinointimatkalta Yhdysvalloista ja viesti oli selvä: kannattavuudella ei ole nyt merkitystä, sijoittajat haluavat kuulla vain kasvutarinaa. Loppu on historiaa.