Kenestä EKP:n pääjohtaja?

Saksan keskuspankin pääjohtajan Axel Weberin yllättävä ero avasi uudestaan kisan EKP:n pääjohtajan paikasta. Nykyinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet siirtyy eläkkeelle lokakuun lopussa, ja Weberiä pidettiin jo varmana valintana hänen seuraajakseen. Päätöksen tekevät viime kädessä valtiojohtajat poliittisen kädenväännön tuloksena. Käytännössä Saksa ja Ranska sopivat, kuka EKP:n johtoon nousee.

Ranska oli periaatteessa taipunut Weberin nimitykseen, mutta etenkin pienemmistä euromaista kummunnut vastarinta inflaatiohaukkana tunnettua kovaotteista saksalaista kohtaan vaikutti, että Weber itse valitsi toisen tien. Weber jäi oppositioon EKP:n neuvostossa vastustaessaan keskuspankin velkakirjaostoja EU:n kriisimaiden Kreikan, Irlannin ja Portugalin pelastamiseksi.

Lehdistössä on liikkunut huhuja, että Weber olisi siirtymässä Deutsche Bankin johtoon   Josef Ackermann jälkeen. Tosin Ackermannilla on sopimus vuoteen 2013 ja Deutsche Bankin nimettömät lähteet uskovat ainakin Reutersin mukaan, että seuraaja valitaan talon sisältä.

Kilpajuoksu EKP:n huipulle on avoinna ja vetoa lyödään jo useista nimistä. EKP:n neuvostosta vahvimpia nimiä ovat Italian keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi, Kyproksen  Athanasios Orphanides, Luxemburgin Yves Mersch ja Suomen Erkki Liikanen.

Vaikka Draghia pidetään vahvimpana, hänen rasitteenaan on sekä Silvio Berlusconi että Etelä-Euroopan jo muutenkin vahva edustus komissiossa. Lisäksi Italialla on jo oma mies Lorenzo Bini Smaghi EKP:n johtokunnassa. Vaikka EKP:n johtoon valitut edustavat lähtökohtaisesti vain itseään ja ajavat euromaiden yhteistä etua, kansallinen tausta painaa hyvin paljon valinnassa.

Luxemburgin Yves Merschin asemaa heikentää minivaltion suuri mies eli maan pääministeri ja euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Junkcer. Hänellä on ollut keskeinen asema euromaiden päätöksenteossa koko yhteisvaluutan olemassaolon ajan. Luxemburgille tuskin halutaan antaa määräysvaltaa kaikissa euroasioissa.

Erkki Liikanen on kokeneimpia neuvoston jäseniä ja kärkkyy paikkaa vähintään EKP:n johtokuntaan, kun Itävallan  Gertrude Tumpel-Gugerell jää eläkkeelle. Liikasen osakkeita heikentää kaksi seikkaa: Suomella on jo ollut johtokuntapaikka ja samoin kuin Luxemburgilla, Suomella on jo vahva vaikuttaja EU:n huipulla – talouskomissaari Olli Rehn. Lisäksi johtokuntaan on jonossa koko joukko uusia jäsenmaita, jotka täytyy huomioida keskuspankin hierarkiassa.

Kyproksen keskuspankin pääjohtaja Athanasios Orphanides voisi olla hyvä kompromissiehdokas, vaikka tuleekin etelästä. Hän edustaa uutta euromaata, on taustaltaan kokenut ekonomisti ja toiminut Yhdysvaltain keskuspankin johtokunnan neuvonantajana sekä taloustieteen opettajana amerikkalaisissa yliopistoissa. Orphanides on kollegojensa ja ilmeisesti myös poliitikkojen arvostama rahapolitiikan asiantuntija.