Nokiasta vahva osinkopaperi

Nokian kurssilasku Microsoft-uutisen jälkeen oli odotettu, mutta jälleen kerran markkinat näyttävät ylireagoivan. Viikko sitten yhtiöstä maksettiin kuusi miljardia euroa enemmän kuin tänään. Pettymys purkautuu, ja suursijoittajat puhdistavat Nokiaa salkuistaan.

Suurin syy poikkeuksellisen suureen romahdukseen on yhtiön johdon epämääräinen viestintä. Analyytikot joutuvat suunnistamaan pimeässä, sillä toimitusjohtaja Stephen Elop ei ole antanut minkäänlaista ohjeistusta Microsoft-sopimuksen vaikutuksista Nokian kannattavuuteen tai muihin lukuihin.

Uusista puhelimista on jo levitetty kuvia, mutta aikatauluja tai operaattorisopimuksia ei ole julkistettu. Sijoittajat ovat käärmeissään ja se näkyy kurssissa. Pankkiiriliikkeissä osakekauppiaiden laskentataulukot ammottavat tyhjyyttään, eikä Nokialle osata antaa minkäänlaista järjellistä hintaa.

Jos pistää jäitä hattuun, niin konkurssihinnoitteluun tuskin on aihetta. Pörssirakettia yhtiöstä ei enää tule, mutta hyvä osingonmaksaja se voi olla pitkään. Näillä hinnoilla saa nopeasti kuuden prosentin osinkotuoton, eikä osingonmaksu lopu aivan lähivuosina.

Nokian myy peruspuhelimiaan kehittyvissä talouksissa kuten Kiinassa ja Intiassa vielä pitkään, vaikka markkinaosuus älypuhelimissa kutistuu nopeasti. Toki kiinalaiset ja muut halpatuottajat ahdistavat tuotevalikoiman alapäässä, mutta ei Nokia katoa kartalta yhdessä yössä.

Nykyhinnoittelulla Microsoftin odotetaan vain heikentävän Nokian kasvua ja kannattavuutta. Niin ehkä käy tänä vuonna, mutta entä ensi vuonna ja siitä eteenpäin? Kuka osaa ennustaa, millaisen osuuden Nokiasoft saa yritysten ekosysteemeissä? Sitä paitsi kuvat tulevista uutuuksista olivat ihan vetävän näköisiä. Jospa ne saadaan vielä toimimaan saumattomasti Officen, Sharepointin ja muiden yritysjärjestelmien kanssa.

Itse olin perjantaina hyvin pettynyt ja pidin jo ennakkoon Microsoft-liittoa isona virheenä. Kävi kuten eniten pelkäsin, mutta kurssireaktio ylitti odotukset. Nyt ajattelen, että Nokiaa on lyöty liikaa. Annetaan Nokialle nyt hetki aikaa, ja katsotaan osaavatko dinosaurukset tanssia.