Liikasen kosto

Helsingin Sanomat kirjoitti 28.1. Suomen Pankin sisäiseen muistioon vedoten, että pankissa on tullut esiin ”pelolla ja häpäisemisellä” johtamista. Omassa kolumnissani edellisellä viikolla olin kyseenalaistanut etukäteen julistetun pääjohtajan uudelleenvalinnan ja 14 vuotta kestävän valtakauden. Arvioin, että pääjohtaja Erkki Liikanen on selviytynyt kunnialla tärkeimmästä tehtävästään EKP:n neuvostossa, mutta pankin operatiivisessa johtamisessa on ongelmia.

Pelolla ja häpäisemisellä johtaminen taitaa nyt osoittautua todeksi. Olen pelannut vuodesta 2006 asti säännöllisesti jalkapalloa (futsalia) Suomen Pankin liikuntatiloissa, viime vuodesta lähtien maksettuna vieraana, kuten säännöt edellyttävät. Tästä päivästä lähtien olen porttikiellossa. Perusteena aiheuttamani kielteinen julkisuus pankkia kohtaan.

Tieto porttikiellosta tuli ensin pelikavereiltani. Ylemmältä taholta oli ilmoitettu, että kaikkien kannalta olisi parempi, jos en kävisi enää pelaamassa. Soitin pankin kiinteistöistä vastaavalle johtokunnan jäsenelle Seppo Honkapohjalle, joka vahvisti, että pelikielto johtuu kirjoituksistani ja niiden muissa medioissa aihettamastani kielteisestä julkisuudesta. Tulkitsen kiellon kostoksi, vai pelkääkö pankin johtokunta, että lietson sisäistä vallankumousta?

Mitä tämä kertoo Suomen Pankin johtamiskulttuurista ja pääjohtajasta, johon kirjoitukseni kärki keskittyi? Pankissa laaditaan parhaillaan arvoja.  Yhtenä kantavana arvona on ihmisten arvostus. Pankin toiminnan pitäisi perustua avoimeen keskusteluun, kannustaa sisäiseen kriittisyyteen ja uusien näkemysten esittämiseen. Toisten vapauksia olisi kunnioitettava ja ihmisiä kohdeltava tasa-arvoisesti.

Jo pankissa ollessani herätin avointa keskustelua ja esitin uusia ja erilaisia näkemyksiä. Miten Suomen Pankin pääjohtaja ja johtokunta vastaavat ja toteuttavat arvoja? Pelottelemalla, kieltäytymällä keskustelusta ja sulkemalla kriittiset äänet yhteisön ulkopuolelle.

Kiitos kaikille pelikavereille menneistä vuosista. Meillä on ollut hauskaa yhdessä. Pahoittelen, jos kirjoituksestani aiheutuu teille jotain harmia.