Tärkeimmät asiat huomaa, kun niitä ei ole

Kaukomatka auttaa ottamaan etäisyyttä. Euroopasta ei kerrottu yhtään isoa uutista Uuden-Seelannin mediassa lomamme aikana. Osaltaan siihen vaikutti otsikoita hallinnut Christchurchin maanjäristys, mutta siitä huolimatta Eurooppa on Tyyneltämereltä katsottuna syrjäinen maailmankolkka. Aasia hallitsee taloutta.

Palasimme kotiin Christchurchin kautta runsas viikko järistyksen jälkeen. Kaupungin ydinkeskusta oli vielä suljettu liikenteeltä, mutta elämä oli jo palaamassa uomiinsa. Osa kaupungista oli vielä vailla vettä, sähköä ja viemäröintiä. Siellä täällä näkyi sortuneita savupiippuja ja osittain murtuneita kiviaitoja, mutta valtaosa asuinalueista välttyi täysin järistyksen vaikutuksilta.

Tuttavaperheemme sai sähköt vierailuamme edeltävänä iltana, joten lammaspaisti, suklaakakku ja muut illallisherkut syntyivät lähes tavalliseen tapaan. Käyttövesi piti hakea palokunnan tankista parin korttelin päästä ja ulkovessaan pääsi läheiseen kadunkulmaan, mikä oli katuvalojen puutteessa seikkailu sinänsä.

Elämä ilman vettä ja sähköä palautti kaupungin asukkaat perusasioiden äärelle. Jotkut jopa kiittelivät sitä, että järistyksen ansiosta ihmiset tulivat lähelle toisiaan. Kaikki tarvitsivat apua, ja olivat sitä valmiita myös antamaan. Arkielämän tärkeimmät asiat huomattiin vasta, kun niitä ei ollut saatavilla.

Itse järistyksen tuhot ja kuolonuhrit rajoittuivat hyvin pienelle alueelle kaupungin keskustaan. Suurin osa uhreista jäi muutaman sortuneen kerrostalon raunioihin. Pahin tuho tapahtui paikallisen tv-yhtiön CTV:n talolle, joka mureni perustuksia myöten. Talossa epäillään rakennusvirhettä, koska muut lähistön rakennukset pysyivät pääosin pystyssä.

Suurin osa omakotitaloista rakennetaan puusta, koska se kestää järistyksiä betonia paremmin. Purakentamisella ja -osaamisella on varmasti kasvavaa kysyntää, sillä mannerlaattojen liikkeen odotetaan jatkuvan lähivuosina vilkkaana.