Espanja vaaravyöhykkeessä

Luottoluokittaja Moody’s alensi Espanjan luottoluokitusta. Maanantaina se teki saman Kreikan valtionlainoille. Epäluottamus sekä Kreikan valtiota että Espanjan pankkijärjestelmää kohtaan on taas kasvussa. Molempien maiden velanhoito vaikeutuu ja saattaa viime kädessä nostaa koko eurooppalaisen velkakriisin kustannuksia.

One-Year Chart for Spain 10 Year (GSPG10YR:IND)Espanjan kymmenvuotisten valtionlainojen korko kipuaa uudelle ennätystasolle, mutta on vielä kaukana Kreikan yli kymmenen prosentin lukemista.

Espanjan pankkeja on pidempään epäilty todellisten riskiensä salaamisesta. Moody´s uskoo, että pankkien luottotappiot tulevat olemaan moninkertaiset siihen verrattuna, mitä Espanjan hallitus on arvioinut. Näin ollen Espanja saattaa vielä liittyä samaan jonoon Kreikan, Irlannin ja Portugalin kanssa ja alkaa kysellä apua muilta euromailta.

Toisaalta luottoluokittajiakaan ei pidä aina ottaa ihan todesta. Yksikään luokituslaitos ei nimittäin osannut ennakoida amerikkalaisiin kiinteistövakuudellisiin velkakirjoihin eli subprime-luottoihin liittyviä riskejä. Erityisesti Standard & Poor´s kunnostautui antamalla kaikille roskalainoille parhaan mahdollisen AAA-luokituksen.

Kreikan ja Espanjan luokitusten alentaminen vaikeuttaa entisestään Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet ehti jo antaa ensimmäisen  koronnostovaroituksen viime viikolla. Ohjauskorkojen nostaminen tässä tilanteessa ajaisi kriisimaat entistä ahtaampaan rakoon.