Ydinturmahysteriaa

Japanin ydinvoimaloissa ilmenneet vauriot ja onnettomuusriskit ovat levittäneet hysteriaa ympäri maailman. Suomessa ihmiset ovat hamstranneet joditabletteja maailmanlopun pelossa. Mistä tämä kertoo? Kyse on sekä median lietsomista uhkakuvista että toisaalta silkasta suhteellisuuden tajun puutteesta.

Ydinvoimalan poksahtaminen Japanissa ei aiheuta vaarallista säteilyä Suomessa. Ydinvoimaan suhtaudutaan enemmän tunteella kuin järjellä. Esimerkiksi hiilivoima on tappanut ja tappaa edelleen moninverroin ydinvoimaa enemmän ihmisiä vuosittain. Hiilikaivosonnettomuuksissa on kuollut pelkästään Englannissa historian aikana yli 160 000 ihmistä, Yhdysvalloissa yli 100 000 ja Kiinassa hiilikaivoksiin menehtyy edelleen tuhansia kaivomiehiä vuosittain.

Hiilipölyn ja hiilivoimapäästöjen terveyshaittoja ja kuolemia on mahdoton arvioida, mutta puhutaan joka tapauksessa miljoonista uhreista. Tähän suhteutettuna ydinvoima on erittäin puhdas ja turvallinen energiamuoto. Muutaman ydinvoimalan räjähtäminen ei tätä tosiasiaa muuta.