Pörssipaniikista ostomahdollisuuksia

Japanin ydinvoimaturman käänteet näkyvät vahvasti pörsseissä. Uutiset uusista räjähdyksistä ja säteilyn leviämisestä ovat kiihdyttäneet osakkeiden kurssilaskua. Pahinta on epätietoisuus. Viranomaiset eivät ole pystyneet kertomaan kuinka hyvin tai huonosti polttoainesauvojen sulamista ja sitä kautta säteilypäästöjä pystytään hallitsemaan.

Pelko ajaa markkinoita alas, ja vanhan sanonnan mukaan parhaat ostopaikat syntyvät, kun veri virtaa kaduilla. Ydinturman laajuudesta riippuen Japanin talous ja vienti kärsivät ainakin lyhyellä aikavälillä, mutta jälleenrakennus tulee kiihdyttämään kasvua. Vaikutukset tuntuvat myös maailmantaloudessa, jos Japanissa valmistettavien elektroniikkakomponenttien saatavuus heikkenee pidemmäksi aikaa.

Japanin tilanteen todellisia vaikutuksia yhtiöiden pidemmän aikavälin kasvuun ja kannattavuuteen ei kukaan pysty vielä arvioimaan, joten pörssikauppaa käydään vahvasti tunteiden vallassa. Niin kauan kuin pelko jatkuu, myyntilaita paisuu. Se avaa ostomahdollisuuksia pelottomalle sijoittajalle.