EKP lykännee koronnostoja

Japanin ydinturma ja luonnonkatastrofit jarruttavat lyhyellä aikavälillä maailmantalouden kasvua, kun maan teollisuustuotanto ja vienti laskevat. Japanin tilanne auttaa todennäköisesti myös Euroopan keskuspankkia seuraavan korkopäätöksen tekemisessä. EKP voi nyt hyvällä omallatunnolla lykätä korkojen nostamista ja perustella sitä heikentyneillä kasvunäkymillä.

Ruuan ja öljyn hinnan jyrkkä nousu alkuvuonna on herättänyt inflaatiohaukat talviunesta. Tämän kuukauden korkokokouksen jälkeen pääjohtaja Jean-Claude Trichet antoi jo viitteitä korkojen noususta puhumalla suuresta valppaudesta (strong vigilance) hintapaineiden hillinnässä. Yleensä sanapari on merkinnyt korkojen nousua seuraavassa neuvoston kokouksessa. Euroalueen inflaatio on noussut jo selvästi EKP:n hintavakaustavoitteen eli kahden prosentin yläpuolelle:

quick view chart

Yhdysvaltain keskuspankki jätti aiemmin tällä viikolla korot ennalleen. Raaka-aineiden hinnat eivät Fedin mukaan ole vaikuttaneet pitkän aikavälin inflaatio-odotuksiin. Kasvu ja työllisyys ovat Fedin politiikassa etusijalla.

EKP voisi liian hätäisellä korkojen nostamisella tappaa orastavan talouskasvun Euroopassa ja vaikeuttaa samalla EU-maiden velkakriisiä.