Öljy kuristaa USA:n talouden

Yhdysvaltain öljyriippuvuus on entistä vakavampi uhka maan talouskasvulle. Tutkimusyhtiö Gallupin pääekonomisti Dennis Jacobe ennustaa synkkiä aikoja Yhdysvalloille, jos se ei pääse irti tuontiöljystä.

Amerikkalaisille kotitalouksille polttoaine on elämän vesi. Ilman autoa maassa ei pärjää, ja bensan hinta on vuodessa noussut jo 20-25 prosenttia. Libyan sota ja Japanin katastrofit eivät ainkaan öljyn hintaa laske. Kallis menovesi leikkaa kotitalouksien muuta kulutusta ja heikentää kuluttajaluottamusta.

Öljy tulee Yhdysvalloille koko ajan kalliimmaksi, vaikka maailmanmarkkinahinta pysyisi ennallaan. Öljynsaantia varmistamaan lähetetyt amerikkalaiset sotajoukot Irakissa, Afganistanissa ja pian Libyassa syövät enemmän kuin tienaavat. Yhdysvaltain sotilasmenot ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Rahaa palaa jatkuvalla syötöllä enemmän kuin koko Euroopan pelastamiseen velkakriisiltä on varattu.

Gallupin mukaan Yhdysvaltain talous on muutenkin heikommissa kantimissa kuin maan hallitus ja keskuspankki antavat ymmärtää. Työttömyys ei ole mittavasta elvytyksestä huolimatta oikeasti laskenut, vaan työmarkkinoilta on poistunut ihmisiä. Osa on luopunut kokonaan työnhausta ja toiset ovat siirtyneet ennenaikaiselle eläkkeelle tai lähteneet koulutukseen.

Gallup laskee työttömyyden pysyneen vuoden takaisella tasolla. Lisäksi kotitalouksien ja yritysten luottamus tulevaan on pysynyt heikkona, eikä kulutus ole käytännössä kasvanut vuoden 2008 jälkeen. Päinvastoin, kotitalouksien kulutuskysyntä oli tammikuussa 2011 keskimäärin 61 dollaria päivässä, kun se kolme vuotta sitten oli vielä 114 dollaria.

Dennis Jacobe ei usko, että Yhdysvaltain talous ja työttömyystilanne kestävät enää uutta öljypiikkiä, vaan energiapolitiikan tavoitteeksi on otettava öljyn tuonnista luopuminen mahdollisimman nopeasti.