Farkut sellusta – puuvillan hinta nousee yhä

Puuvillan maailmanmarkkinahinta on kaksinkertaistunut vuodessa. Vaatteiden raaka-aineesta maksetaan enemmän kuin koskaan 150 vuoteen. Silloin hinta nousi Yhdysvaltain sisällisodan seurauksena. Tällä kertaa suurin syy on Kiinassa, jonka tuotanto ei riitä vastaamaan kysyntään.

Paita- ja farkkuvalmistajat uskovat vaatteiden hintojen nousevan tänä vuonna tuntuvasti, mikä puolestaan ruokkii inflaatiopaineita tilanteessa, jossa öljyn ja ruuan hinnat ovat jo nousseet rivakasti.

Sen sijaan sellun valmistajille puuvillan hurja hinnannousu avaa uusia mahdollisuuksia. Yksi puuvillaa korvaavista materiaaleista on viskoosikuitu, jota valmistetaan liukosellusta. Viskoosi tunnetaan myös keinosilkkinä, joka oli muotia 1980-luvun Hawaiji-paitahuumassa. Liukosellun hinta on puuvillan kallistuessa viisinkertaistunut ja monilla sellutehtailla pohditaan nyt tuotannon aloittamista tai laajentamista. Viskoosi on monilta ominaisuuksiltaan jopa puuvillaa parempi materiaali.

Suomessa liukosellun tuotannon aloittamista harkittiin Kemijärven tehtaan yhtenä jatkovaihtoehtona. Jos Kemijärvi tuottaisi nyt liukosellua, se olisi todennäköisesti Suomen ylivoimaisesti kannattavin sellutehdas. Nyt Kemijärven kattilat tuottaavat liukosellua Kanadassa ja viskoosivalmistajien kuten Fortress PaperinTembecin ja Rayonierin osakekurssit nousivat muutamassa kuukaudessa kymmeniä prosentteja.

Liukosellun kysyntä maailmalla on palaamassa 90-luvun romahdusta edeltäneelle tasolle:

World Dissolving Pulp Demand (Million Tonnes)