Islantilaisia on helppo ymmärtää

Kuka haluaisi maksaa omasta pussistaan yli 10 000 euroa korvauksia ahneen huijaripankin ulkomaalaisille asiakkaille? Mikä on korkotarjousten perässä juoksevan tallettajan vastuu omista rahoistaan?

Islantilaisen Landsbankin verkkopankki Icesave houkutteli huikeilla korkotarjouksillaan satoja tuhansia asiakkaita Englannissa ja Hollannissa. Kun Landsbanki kaatui velkavetoisen kasvuhuuman seurauksena, Icesaven tallettajat jäivät vaille säästöjään. Islannin talletussuojasta ei ollut apua, joten Englannin ja Hollannin hallitukset pelastivat tallettajat sen enempää kyselemättä.

Jälkikäteen britit ja hollantilaiset ovat vaatineet rahojaan takaisin Islannilta, mutta se on pankkien aiheuttamassa talouskurimuksessa tarpovalle kansalle liikaa. ”Maksakaa itse spekulatiivisia korkosijoituksia tehneiden tallettajien tappiot, kun kerran menitte ne jo sosialisoimaan!”, islantilaiset tuntuvat sanovan. Johonkin se raja on vedettävä.