Johtajille maksetaan liikaa

Pörssiyhtiöt perustelevat johtajiensa muhkeita palkkioita usein sillä, että rahalla saa parhaat johtajat ja tulokset. Ei pidä paikkaansa. Johtajia palkitaan aivan turhaan. Norjan Statoil ja amerikkalainen Exxon Mobil sen todistavat.

Yhdysvalloissa on julkistettu suuryhtiöiden johtajien viime vuonna kuittamia miljoonapalkkoja ja osakepalkkioita. New York Timesin Gretchen Morgenson kirjoitti aiheesta oivallisen kolumnin, jossa todistetaan kuinka ylenpalttinen johdon palkinta pitäisi olla sijoittajalle varoitusmerkki.

Esimerkkinä tästä käy Norjan valtiollinen öljy-yhtiötä Statoil ja amerikkalainen Exxon Mobil. Statoil maksaa johtajilleen murto-osan siitä, mitä Exxon, mutta omistajilleen Statoil on ollut paljon Exxonia tuottavampi sijoitus. Statoilin osakekurssi on noussut keskimäärin 22,3 prosenttia enemmän kuin Exxon joka vuosi sitten Statoilin listautumisen 2001.

Exxonin pääjohtajalle Rex Tillersonille maksettiin palkkaa, bonuksia ja osakepalkkioita 21,7 miljoonaa dollaria, mikä on yli kymmenen kertaa enemmän kuin Statoilin Helge Lundin saama kokonaispalkka. Statoilin yhdeksän ylintä johtajaa tienasivat yhteensä vähemmän kuin puolet siitä mitä Tillerson yksinään. Vastaavia esimerkkejä löytyy muitakin kuten espanjalainen teleoperaattori Telefonica.

Sijoittajien kannattaa pitää silmällä johtajien palkitsemista. Pienemmillä palkkioilla voi päästä parempiin tuloksiin.