Nokia rikkoo arvopaperimarkkinalakia

Nokian ”salainen sopimus” hallituksen kanssa rikkoo pörssisääntöjä ja osakkeenomistajan etuja. Saneerausohjelman lykkääminen yli vaalien on jo tullut maksamaan miljardeja menetettynä markkina-arvona.

Nokia kertoi Microsoft-sopimuksen yhteydessä helmikuussa Suomen hallitukselle tulevien irtisanomisten päälinjat. Hallitus säikähti ja pyysi Nokiaa lykkäämään lopulliset päätökset vaalien yli. Nokian päätös nöyrtyä poliittisen paineen alla on ollut osakkeenomistajan kannalta pahin mahdollinen linjanveto. Yhtiön markkina-arvo on sulanut sitä mukaa, kun epätietoisuus tuotekehityksen ja henkilöstömäärän tulevaisuudesta on kasvanut.

Nokialla on täytynyt olla tieto tulevien irtisanomisten määrästä jo viikkoja, vai onko mahdollista, että strategia olisi täysin tuuliajolla ilman perusteellisia laskelmia vaikutuksista talouteen ja henkilöstöön. Jos oletetaan, että joku perusteltavissa oleva arvio on ollut olemassa, se olisi pitänyt kertoa heti. Arvopaperimarkkinalaki velvoittaa pörssiyhtiön julkistamaan osakkeen arvoon olennaisesti vaikuttavan tiedon mahdollisimman pian ilman aiheetonta viivytystä. Vaaleja ei voi pitää aiheellisena viivytyksenä. Täytyy muistaa, että enemmistö omistajista on ulkomaalaisia.

Fivan pitäisi vaatia Nokialta selvät perusteet, miksi yhtiö viivyttää sijoittajan kannalta elintärkeiden tietojen julkistamista. Ilman näitä tietoja perustellun arvion tekeminen yhtiön osakkeen arvosta on melkein mahdotonta. Kaikki osakkeen arvoon vaikuttava tieto pitäisi julkistaa välittömästi.

Voi myös kysyä, mitä Nokian hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan ja yhteiskuntasuhdejohtajan Esko Ahon läheiset suhteet keskustaan ja sen ministereihin ovat vaikuttaneet Nokian päätöksiin.